Извоз српске робе у Кину у првој половини ове године порастао је за невероватних 213 одсто.

Министар трговине, Расим Љајић, додао да је дефицит у трговинској размени између Србије и Кине још увек велики, али да се може смањити привлачењем нових инвестиција из Кине и бољим пласманом домаће робе на кинеско тржиште.

  • Још увек имамо велики дефицит у трговинској размени са Кином. Није реално очекивати да постоји баланс због величине земаља и наших економија, али охрабрује чињеница да у првој половини ове године имамо раст извоза у Кину за 213 одсто – рекао је Љајић новинарима у Сјамену где предводи делегацију Србије на Међународном кинеском сајму инвестиција и трговине ЦИФИТ 2019 на којем је наша земља почасни гост.

Како каже, сајам ЦИФИТ, који се одржава у кинеском граду Сјамен, у провинцији Фуђијен, прилика је да се Србија представи као инвестициона и туристичка дестинација, да се повећа њена видљивост на тржишту Кине и привуку нове инвестиције.

Љајић је истакао да је трговина једна од области сарадње са Кином и да је ЦИФИТ одлична прилика да се успоставе директни контакти привредника будући да Србија око 50 одсто кинеске робе увози из других земаља.

  • То повећава цену производа и зато је боље да увозимо робу из прве руке него преко Немачке, Холандије, Словеније, Хрватске као што је сада случај. Верујем да на овом сајму може доћи до нових уговора и договора о сарадњи – казао је Љајић.

Говорећи о привредној сарадњи две земље, Љајић је навео да Кина још увек највише инвестира у инфраструктуру у нашој земљи и да је укупна вредност свих пројеката који се заједнички реализују око 7,5 милијарди евра.

Такође, велике су и кинеске инвестиције у српску привреду, пре свега, у РТБ Бор и Железару Смедерево.

  • Две кинеске компаније су у прва три извозника у Србији, што је велики успех и за те компаније, али то говори и о пословној клими и амбијенту у нашој земљи – казао је Љајић.

  • Све земље се боре да привуку туристе из Кине. Сваке године више од 150 милиона Кинеза путује широм света – указао је Љајић и подсетио да су по броју долазала у Србију кинески туристи ове године на првом месту.

Оставите Коментар