ТОС-2 је нови руски систем бацача пламена који носи и надимак Тосочка. То је лакша, јефтинија и мобилнија верзија система ТОС-1А , која се, према изјави руског званичника користи у сукобима у Украјини.

Према речима високог званичника руске војске, у изјави руској агенцији ТАСС, у употреби у Украјини је ракета ТОС-2 Тосочка, која је термобарична односно вакуумска ракета, оружје које се може описати као „огромни бацач пламена“.

ТОС-2 је заснован на шасији војног камиона Урал-63704-0010. Има 18 лансирних цеви за ракете од 220 мм. Овај ракетни систем се користи за чишћење зграда, бункера и пољских утврђења помоћу термобаричких ракета.

ТОС-2 користи исте ракете као и претходни системи. Постоје најмање две врсте ракета од 220 мм. Дуге су 3,3 и 3,7 м и тешке 173 и 217 кг. Обе ове ракете користе исту бојеву главу од 45 кг. Максимални домет ватре је око 6 км. Минимални домет је око 400 м.

Постоје најмање две врсте бојевих глава укључујући запаљиве и термобаричне.

Термобарично оружје се назива и вакуумско или гориво-ваздушно експлозивно оружје. Ова врста муниције ослобађа велики облак запаљивог гаса и изазива огромне експлозије.

Пошто систем ТОС-2 делује у блиским тактичким зонама, опремљен је електронским системом заштите од високопрецизног оружја. Такође носи најсавременију навигациону опрему, попут сателитског позиционирања и аутоматизованог система за управљање ватром, који омогућава његово распоређивање на неприпремљеним ватреним положајима.

Kабина је оклопљена и пружа заштиту посади од ватре из малокалибарског оружја и крхотина артиљеријских граната. Међутим, ТОС-2 не може да парира претходним ТОС-1 и ТОС-1А системима у погледу заштите оклопа. Претходни системи су били засновани на шасији тенкова и нудили су сличан ниво заштите као и главни борбени тенкови. Међутим, ТОС-2 је мобилнији и може се брзо самостално распоредити на путевима на великим удаљеностима.

Лансирно возило може да се заустави и пуца на видљиву мету у року од 90 секунди од путовања.

Сви поступци навођења и паљбе се врше из унутрашњости камиона.

Претходни системи ТОС-1 и ТОС-1А захтевали су тегљач са полуприколицом да би се премештали на значајне удаљености.

Иако ТОС-2 губи у односу на системе на гусеницама у погледу мобилности ван пута.

ТОС-2 је опремљен хидрауличном дизалицом, која се користи за претовар ракета. Овај систем може пунити ракете са земље или из пратећег камиона за снабдевање.

Kарактеристике:

Тежина: 20 тона

Мотор: ЈаМЗ-652 (440кс)

Може да пређе: до 1000км

Максимални домет гађања: 6км

Минимални домет гађања: 400 метара

Посада: око 5 чланова.

Борбена употреба:

Украјина 2022

Оставите Коментар