АПЕЛАЦИОНИ суд у Београду потврдио је решење Вишег суда у Београду којим је потврђена прва оптужница коју је спрско Тужилаштво за ратне злочине подигло против четворице официра хрватског ратног ваздухопловства за злочине почињене у војно-полицијској акцији „Олуја“, договореној на састанку војног и политичког руководства Хрватске на Брионима 31. јула 1995.

Потврђеном оптужницом обухваћена су четворица припадника хрватског ратног ваздухопловства Владимир Микац (67) из Птуја, Зденко Радуљ (69) из Осијека, Жељко Јеленић (69) из Пуле и Данијел Боровић (64) из Вараждина. На терет им се ставља да су извршили кривично дело ратни злочини против цивилног становништва у саизвршилаштву.

Према оптужници, сада покојни генерал бојник Јосип Чулетић издао је наређење оптуженом Микцу, команданту 92. Зракопловне базе Пула, и Зденку Радуљу, команданту 91. Зракопловне базе „Плесо“, Загреб, за авионске нападе по цивилима који су бежећи од напада хрватске војске већ напустили своје домове у Хрватској и прешли у БиХ.

Микац је наредио Јеленићу авионски напад на избегличку колону на Петровачкој цести на путу Босански Петровац – Кључ. Радуљ је издао наређење Боровићу за авионски напад на избегличку колону путем Босански Новци – Приједор. Потом је Јеленић наредио НН пилоту да авионом „миг 21“ изврши напад по избегличкој колони на путу Босански Петровац – Кључ, 7. августа 1995.

Боровић је наредио двојици НН пилота да авионима „миг 21“ изврше напад по избегличкој колони на путу Босански Нови – Приједор, 8. августа 1995. у месту Сводна, Општина Босански Нови.

У овим нападима засада је идентификовано: 13 убијених особа, од којих је четворо деце, као и 24 рањение особе.

Оставите Коментар