НАТО планира да изгради ваздухопловну базу за Западни Балкан у Албанији, тврди албански премијер Еди Рама.

– Северноатлански савет је одобрио одлуку да се изгради прва ваздухопловна база на Западном Балкану у Албанији. Од средстава Северноатланског савеза и у партнерству са Владом Републике Албаније, НАТО ће инвестирати више од 50 милиона евра, само за прву фазу пројекта модернизације ваздухопловне базе у Кучову – навео је Рама на свом налогу на Фејсбуку.

Он је додао да ће Кучева, такође, служити као национална база за албанске ваздухопловне снаге оценивши да ова стратешка инвестиција НАТО у Албанији представља нови стандард за оружане снаге Албаније.

– Несумњиво, ова огромна инвестиција ствара нове прилике за економски и социјални развој целог региона, где се планира изградња ове нове ваздухопловне базе уз помоћ најновије технологије – навео је Рама.

NJE LAJM SHUME I MIRE!Këshilli i Atlantikut të Veriut ka miratuar vendimin për të ndërtuar në Shqipëri bazën e parë…

Posted by Edi Rama on Saturday, August 4, 2018

Он је нагласио да су у току директни разговори са САД, које је назвао „стратешким партнером“ Албаније, како би се додатно модернизовали албански ваздухопловни капацитети.

Рама је најавио да се очекује да ће се заједничке одлуке, проистекле из ових разговора, ускоро наћи пред америчким Конгресом како би могао да их одобри, преноси МИА.

Извор: srbijadanas.com

--