Председник Алијансе за будућност Косова (АБК), Рамуш Харадинај тврди да је његов брат Енвер током сукоба на Косову и Метохији убијен по сценарију који је припремила Србија.

“Мислим да је његово убиство било део тог сценарија”, рекао је Харадинај гостујући у недељу на ТВ Дукађини и додао да је то убиство имало за циљ да завади албанске породице и подстакне освету, пренео је приштински портал Шекули.

Тврди и да његов брат Енвер никада није убио ниједног Албанца, те да се борио искључиво против, како је рекао, Србије.

Харадинај каже да је тачно да су неки Албанци то чинили, али да је његов брат Енвер убијен по “српском сценарију” и да је то било политичко убиство.

“Убијен је само зато што је био мој брат или наш. Даут и ја смо тада били у затвору. Убијен је да би се подстакла освета. Али нико од наше породице није убио Албанца. Ни по наруџбини, ни с леђа, ни спреда. Наша породица има неке кодексе части којих се придржавамо”, рекао је Харадинај.

О томе је, каже, разговарао и са бившим косовским председником Ибрахимом Руговом.

Ругова му је наводно рекао да је, осим многих званичника ДСК, убијено и много бораца који су били у његовој групи, али да није желео да прави списак да не би подстицао братоубилаштво.

Енвера Харадинаја убиле су непознате особе 15. априла 2005, док је његов сувозач Артан Тоља рањен.

На аутомобил Енвера Харадинаја пуцано је из заседе.

Енвер Харадинај је трећи убијени рођени брат Рамуша Харадинаја, бившег косовског премијера који се у тренутку убиства брата налазио у притвору Хашког трибунала.

Његова друга два брата, Шкељзен и Луан, убијени су током сукоба на Косову као високи официри бивше тзв. Ослободилачке војске Косова.

Харадинај има још два брата – Даута и Фрашера.

Енвер Харадинај био је припадник ОВК и током сукоба на Косову је у више наврата рањаван.

Leave a Reply