Колону од петнаестак Албанаца предводио је младић који је носио заставу Албаније

Фото: Gracanicaonline.info

Група од петнестак албанских младића и девојака обучених у националну ношњу и са заставом Албаније, прошетала је данас главном улицом, у српском делу Ораховца, покушавајући да испред цркве Успења Пресвете Богородице сними музички спот. Срби из Ораховца су их спречили у томе, а Албанци су се уз псовке и претње упућене Србима разишли.

Колону од петнаестак Албанаца предводио је младић који је носио заставу Албаније, посведочили су за портал Грачаница Онлајн мештани српског дела Ораховца.

Фото: Gracanicaonline.info

„Група младића и девојака је са екипом сниматеља, који су имали чак и дрон, дошла је у неколико аутомобила, а потом су од Срба захтевали да склоне своје аутомобиле, који су били паркирани на тргу испред цркве образложивши да ту намеравају да снимају музички спот. Рекли су да су ову локацију одабрали, јер се у овом делу града налазе најстарије грађевине“, кажу ораховачки Срби.

Фото: Telegraf

„И ранје су Албанци долазили и сликали се овде на тргу, у нашем делу града, и то нам није сметало, али данас нас је испровоцирало што су развили албанску заставу“, причају Срби из Ораховца, чија имена због безбености не наводимо.

Испровоцирни развијањем заставе Албаније, група Срба је уз повике Србија! Србија!, спречила екипу да снима музички спот. Било је и међусобних псовки и вређања, као и одговора са албанске стране да Косово није Србија, причају мештани.

Фото: Telegraf

Они наводе да се међу Албанцима из Ораховца, који су хтели да сниме музички спот, налазио и човек који ради на наплати струје у компанији КЕДС и који је запретио Србима како ће га добро запамтити, када буду сишли у јужни део града да плате дуг за струју.

Фото: Telegraf

„Уколико су хтели да снимају спот имали су много локација у граду. Није им ово први пут да то раде обучени у албанску ношњу и са заством Албаније испред православног храма, Значи намера им је била да нас провоцирају, а то посебно чине када се врате ови њихови из иностранства“, каже један од Срба из Ораховца.

Фото: Gracanicaonline.info

У Српском делу Ораховца дана живи близу 300 Срба који су углавном концентрисани у северном делу града око православне цркве.

И. Миљковић

Извор: telegraf.rsgracanicaonline.info

--