Бивши шеф НАТО снага Ставридис назвао је нападе Оружаних снага Украјине на руске аеродроме опасним заокретом

Покушаји Оружаних снага Украјине да нападну руске војне аеродроме сигнализирају опасан нови заокрет у сукобу у Украјини, рекао је пензионисани адмирал америчке морнарице Џејмс Ставридис, бивши врховни командант НАТО-а за Европу, у чланку за Блумберг.

Према његовом мишљењу, западни лидери ће сада покушати да натерају кијевске власти да се уздрже од већих напада како би смањили ризик од даље ескалације.

НАТО ће покушати да увери Украјинце како би избегао директно умешаност алијансе у непријатељства“, рекао је он.

У будућности, како је приметио Ставридис, Запад може да обећа кијевском режиму снабдевање напреднијим ПВО системима, као и да размотри трансфер борбених авиона.

Украјина је 5. децембра покушала да онеспособи руске далекометне летелице гађајући совјетске млазне беспилотне летелице на војним аеродромима „Дјагилево“ у Рјазањској области и „Енгелс“ у Саратовској области . У нападу су погинула три припадника техничког штаба, још четири су повређена. Два авиона су задобила мања оштећења на оплати трупа.

Како су нагласили у Министарству одбране, то није спречило руску војску да зада масиван ударац украјинском војном систему командовања и контроле и повезаним одбрамбеним објектима. Погођено је свих 17 назначених циљева, ударом је поремећено пребацивање трупа и страног наоружања у борбена подручја железницом.

Оставите Коментар