Према поверљивим изворима блиским врху црногорских власти, председник Црне Горе Мило Ђукановић и црногорски премијер Душко Марковић, поучени старом народном мудрошћу да у свакој невољи има и нечега доброг, настоје да актуелне проблеме проузроковане криминалним Законом о слободи вероисповести искористе за окончање међусобне одавно започете, па привремено прекинуте борбе за „функцију“ апсолутног политичког, верског и криминалног господара Црне Горе.

Наиме, сукоб између Ђукановића и Марковића, као и криминалних кланова које они предводе, је ескалирао у периоду 2017. и 2018. године, када су махнито један другоме смењивали поуздане кадрове, са циљем обезбеђивања доминације на политичкој сцени, при чему су се најоштрији „сукоби“ водили поводом успостављања контроле над најзначајнијим полугама црногорског криминалног режима – полиције и тајне службе. Међутим, пред председничке изборе 2018. године су закључили да би њихов сукоб могао да доведе до краха криминалне хоботнице која већ 30 година влада Црном Гором, а што би се обојици обило о главу, тако да су по систему „врана врани очи не вади“ сузбили свој ривалитет и стали у „једну колону“. Али само привремено…

Најновија дешавања у Црној Гори су избацила на површину старе анимозитете између Мила и његових „Грандоваца“ са једне и Душка и његовог „Мојковачког клана“ са друге стране.

У актуелним околностима Ђукановић настоји да искористи протесте у Црној Гори како би приказао неспособност Марковића и његове Владе да изађу на крај са ситуацијом и стабилизују прилике, које су из дана у дан све опасније по тамошњу власт. У прилог томе говоре и „благе“, готово никакве реакције плејаде црногорских квази интелектуалаца са Ђукановићевог платног списка и такозване културне, медијске и политичке елите, коју Дон Мило држи везану на ланцу и за сада их пушта да лају само до одређене мере.

Са друге стране, знајући да се Запад спрема да пусти Ђукановића „низ воду“, Марковић је одлучио да напусти „кућу која гори“, те сада бесомучно обија прагове својих западних ментора, тражећи подршку за дефинитивно разрачунавање са Ђукановићем, рачунајући да би они из својих фиока могли да извуку позамашну количину компромитујућег материјала о Дон Милу, којом би њега и његове сатрапе послали на дугогодишњи заслужени одмор у Спужу, или на некој сличној туристичкој дестинацији. А можда и даље…

Извор : Националист

Оставите Коментар