Косовске институције треба да именују тужиоце и судије обучене за случајеве трговине људима

Око 45 одсто жртава трговине људима на КиМ млађе је од 18 година.

Лажна држава Косово је и даље центар трговине људима, посебно када је реч о присилној проституцији и злоупотреби малолетника.

Ово показује извештај америчког Стејт дипартмента о трговини људима у 187 земаља у којем пише да влада тзв. Косова није испунила минимални ниво стандарда за елиминацију трговине људима, али да улаже знатне напоре у том погледу.

Мање трговаца људима осуђено је и идентификовано је мање жртава. Судије су наставиле да додељују мање казне за осуђене трговце људима. Власти треба да истраже, кривично гоне и кажњавају трговце људима, као и да изричу високе казне, а затим обезбеде средства за склоништа односно невладине организације.

Косовске институције треба да именују тужиоце и судије обучене за случајеве трговине људима. Око 45 одсто жртава трговине људима на КиМ млађе је од 18 година, наводи се у извештају.

Коментаришући овај извештај, бивши оперативац ДБ Божидар Спасић каже да је он годинама исти, са тенденцијом да се ситуација са малолетницима претворила у алармантну.

– Шиптарске власти учествују у трговини људима, посебно женама, које продају у бесцење, не само на Западу него и у великим арапским државама. Сматра се да шиптарска мафија, коју штите вође окупационог режима у Приштини, учествује са преко 20 одсто целокупне светске трговине људима. Али оно што збуњује је чињеница да ће америчка влада само констатовати чињеницу, без икакве казне. То је само доказ двоструких стандарда које САД примењују према својим интересима – објашњава Спасић.

 

Оставите Коментар