Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти као пион Америке дословно спроводи план на северу Косова која је скројен у Вашингтону а чији је циљ да се формира Заједница српских општина без извршних овлашћења и да се Србија присили путем притиска на Србе на северу да призна Косово, уверен је бивши амбасадор у УН Владислав Јовановић.

После изјаве специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара да Београд и Приштина треба да предузму кораке ка деескалацији ситуације на Косову и Метохији и одмах наставе са дијалогом о нормализацији који од Приштине захтева оснивање ЗСО а од Београда признање суверенитет тзв. Косова по Охридским договору, бахато понашање Куртија на северу Косова је много јасније.

Вашингтон скинуо маску

Ово је теза са којом се слаже и дипломата Владислав Јовановић, додајући да је свеукупно дешавање на северу Косова од избора за тзв. градоначелнике за четири српске општине, па све до хапшења Срба и парадирања Куртијевих специјалаца на северу Косова једна велика манипулација да би се Србија натерала да призна Косово.

„Све су чињенице пред нама, али Америка то ради тако перфидно да када би смо рекли како ствари стоје тешко би нам ко поверовао. Јер испада да Америка и део међународне заједнице „критикује“ Куртија, а Курти је као непослушан. У ствари, Курти је само пион у њиховим рукама који треба да нас излуди до те мере да треба да изгледа да смо пред сукобом са НАТО пактом, да смо сатерани у због тога у ћошак и да зато морамо да признам Косово,“ објашњава Јовановић, уз напомену и да Брисел „игра у истом колу“ са Вашингтоном и Приштином јер имају исти циљ.

„Не бих се изненадио да се на састанку који Брисел планира да одржи са Приштином и Београдом Курти из рукава извуче неки план ЗСО за који је и током посете Приштини Ескобар лично рекао да га Приштина има, али да не желе још да га представе. Тај план је сигурно супротан ономе који је потписан у Бриселском споразуму. Дакле, без извршних овлашћења. Уколико се то деси, а ми то одбијемо, лако се можемо наћи на удару Запада као страна која не сарађује, јер и сада видимо да они обе стране прозивају, иако у овом случају нисмо ништа криво урадили,“ напомиње наш саговорник.

Наш једни спас је Резолуција 12 44

Јовановић из тог разлога сматра да Београд треба да буде веома опрезан и да би требало да оживи Резолуцију 12 44 у СБ УН.

„Ми морамо да укажемо поново да је Америка од дела српске територије, која је као целина са Косовом и Метохијом ушла у Уједињене нације поново 1992. године, дакле, од протектората под Уједињеним нацијама начинила „независну државу Косово“, и да је то прва „држава“ коју је добила једна етничка мањина унутар суверене државе. Етничке мањине не добијају државе, то је супротно свим правилима међународног права,“ децидан је Јовановић.

Београд би, како каже, требало да настави да ради на отпризнавању Косова и то не само код земаља трећег света, већ и од држава које су део европског корпуса.

„Све билатералне разговоре које имамо са било којом државом која је признала Косово, требало би да завршавамо речима, парафразирам – наши односи би били још бољи ако повучете признање Косова. Наша дипломатска офанзива треба да буде таква да свакој од држава које су вишеетничког састава укажемо да „преседан Косово“ ако то Америци затреба, може да се деси и њима, и да из тог разлога треба да поштују међународно право и Резолуцију 12 44, и суверенитет и територијални интегритет Србије,“ уверен је Јовановић.

Већ виђен метод Америке

Како каже, искуство које има иза себе у дипломатији показало му је више пута лице запада и суровост и образ Америке за који каже да не постоји бар кад а смо ми у питању.

„Ово понашање Америке према нама, „вруће –хладно“ је већ виђено деведесетих, када су нам обећавали све и свашта да би нас на крају бомбардовали. И то управо због наводне хуманитарне катастрофе на Косову и Метохији над етничком мањином, Албанцима,“ подсећа Јовановић уз напомену да је уверен да НАТО–у није у интересу да сада улази у неку кризу са нама, и да је то „плашење“ Србије да би до тога могло доћи само још једна малигна манипулација ментора „независног“ Косова. Над Србијом је извршен злочин отимањем дела територије, бомбардовањем и стварањем неке нове државе под патронатом Америке и дела Запада. Сад је потребно да Запад опере себе због ових злодела а то може да постигне једино ако Србија призна Косово и дозволи његово учлањење у Уједињене нације,“ закључује Јовановић.

Он напомиње да се управо из тог разлога и игра цела ова игра јер су Американци са једне стране притиснути временом, што због председничких избора, што због украјинске кризе са којом не могу да се изборе, и да им је зато био потребан овакав маневар јер су уверени да то може да Србију баци на колена.

Габријел Ескобар је рекао и да би Београд требало одмах да ослободи тројицу ухапшених косовских полицајаца, не помињужи да би и Приштина требало да пусти из притвора ухапшене Србе. Такође је оценио да Косово треба да укине забрану увоза робе из Србије.

(Спутњик)

Оставите Коментар