Министарство одбране Русије коначно је свету открило детаље о мистериозној ракети 9М729 како би доказало да Сједињене Америчке Државе најбруталније лажу када тврде да Москва употребом тог пројектила грубо крши Споразум о ограничењу нуклеарних ракета средњег домета (ИНФ), који је с Вашингтоном потписала 1987.

Како је речено из министарства, све карактеристике 9М729 указују на то да он нема везе са забрањеним пројектилима, те да Америка нападима на поменуту ракету само покушава да сруши добре односе с Русијом.

– Они не желе да једном заувек затворе тај конфликт и то питање ставе ван дневног реда – изјавио је Сергеј Рјабков, заменик руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, и подсетио да је се САД служе лажним оптужбама на рачун Москве како би оправдале своју жељу да једнострано напусте ИНФ и изазову конфликт неслућених размера.

Рјабков је нагласио и да САД још нису објасниле на основу којих информација су дошли до закључка да је ракета тестирана на домет који није у складу са Споразумом ИНФ.

– Пре око годину дана Америка је саопштила да је у питању ракета 9М729 и даљих објашњења није било – рекао је руски званичник и поручио Вашингтону да је амерички захтев да Русија уништи поменуте пројектиле апсолутно.

Интересантно је да је Русија прекјуче организовала брифинг о пројектилу за стране посматраче, међутим, представници САД, Британије, Француске, Немачке, НАТО и ЕУ тенденциозно су одбили да присуствују том догађају.

Ово је откривено о оружју

-максимални домет ракете 9М729 смањен је за 10 километара и сад износи 480 км, што је у складу са Споразумом ИНФ између Русије и Америке (по том уговору из 1987. две силе не би требало да користе пројектиле који погађају мете на 500 километара)

-Америка је оптужила Русију да је „посебне забрањене пројектиле тестирала на полигону Капустин јар у Астраханској области“, међутим, Руси тврде да је тамо изведено више од 100 лансирања различитих ракета

-9М729 је познатији и као Новатор, а може да понесе и нуклеарну бојеву главу

-највећа брзина јој је 720 километара на час.

Путин дочекао Ердогана

Руски председник Владимир Путин дочекао је у Москви турског колегу Реџепа Тајипа Ердогана, у јеку затегнуте ситуације Русије и САД по многим питањима, укључујући и Сирију, у чему је своје место због улоге у сиријском рату нашла и Турска.

Наиме, недавно се спекулисало да је Путину засметало што је Ердоган разговарао са шефом Беле куће Доналдом Трампом о повлачењу америчке војске из Сирије, приликом чега је Трамп наводно обећао Турској да ће моћи да заузме север сиријске територије.