Савез за Србију тајкуна Драгана Ђиласа још званично није ни формиран, а већ је почео да пуца по свим шавовима

Фото: Марко Метлаш
Фото: Марко Метлаш

Не прође буквално ни дан да функционери који су се окупили око ове организације у јавности не размене потпуно супротстављена мишљења и ставове о свим важним политичким питањима, од статуса Косова до уласка Србије у ЕУ и НАТО.

Начисто га „избушили“

Своје врло јасно неслагање с програмом савеза изнеле су тако функционерке Демократске странке, чији се лидер Зоран Лутовац увелико обећао Ђиласу.

– Ако је опозициони савез само техничка коалиција а не програмска, зашто је усаглашен став о Косову кључни елемент за оснивање савеза – написала је на свом Твитеру Наташа Вучковић, да би за њом Гордана Чомић критиковала коалицију због одсуства јасног става о ЕУ:

– Та ствар са ЕУ и Косовом је доста једноставна за одрасле људе. 1. Критикујеш лоше потезе и незнање Владе, НИКАД не доводиш у питање стратешке ЕУ реформе и чланство Србије у ЕУ; 2. Критикујеш пропаганду и игроказе Владе о Косову, НИКАД не доводиш у питање нормализацију односа БГ-ПР – навела је она.

Салви критика на рачун Ђиласове организације придружио се и демократа Горан Јешић, који очигледно не може да прогута придруживање десничарских Двери и ДСС овом савезу. Јешић је са својим пратиоцима поделио статус једног новинара о томе да би све могло да крене по злу када би неко од Ђиласових партнера дошао на власт.

– Окупе се разнородне опозиционе странке у Савез за Србију. Приме ДСС и Двери. Прихвате но ЕУ и палеонаратив о Косову. Председник ДСС постане кандидат за председника/премијера. Хм, шта би могло да крене по злу – објавио је овај, а ретвитовао Јешић. Коначно, негативним реакцијама на ‘жуто-црну коалицију’ придружио се и Радомир Лазовић из Иницијативе „Не да(ви)мо Београд“, који је у ауторском тексту за „Данас“ поручио да из „кокетирања са десницом ништа добро неће изаћи“!

Невиђени лицемери, враћају „Отпор“!

Савез за Србију недавно је усвојио програм у 30 тачака, познат као „Златиборска повеља“. У низу општих, популистичких идеја, један од ретких конкретних предлога је укидање ријалити програма. То можда и најбоље сведочи о каквим је лицемерима реч када се зна да је Драган Ђилас довео први ријалити у Србију – „Велики брат“, а изградњу куће ВБ дозволио на дечјем игралишту! У „Златиборској повељи“ не наводи се став око ЕУ, јер је јасно да се чланице по том питању никако не могу сагласити, исказује се противљење референдуму о КиМ и тражи се „праведно и одрживо решење“, без икаквог конкретног предлога! Чланице савеза евидентно планирају и да отерају стране инвеститоре јер у једној од тачака предвиђају и рампу за стране инвеститоре. Интересантно је и то да Ђилас форсира симбол отпорашке песнице, која је коришћења и када се рушио Слободан Милошевић.

Све ове громогласне осуде Ђиласовог савеза и не треба да чуде ако се зна да је на гомили окупио десет потпуно програмски и идеолошки различитих политичких странака и лидера, од крајње левице до деснице. У програму, који ће према Ђиласовим најавама званично бити објављен у наредних седам дана, наводи се 30 заједничких принципа, али, како је познато, и даље нема заједничког става око ЕУ, док се грађанима не нуди ни конкретно решење за Косово, већ се само набраја списак популистичких мера и жеља.

Коментаришући овај распад у савезу, политички аналитичар Бранко Радун истиче да је већ одавно јасно да код њих ствари не функционишу.

– Они су ко рогови у врећи међу собом. Најновија дешавања само то потврђују. И коалиција коју су имали у Београду се одмах распала, а ово је сад нови покушај некаквог привременог уједињења. Међутим, без јасног програмског начела, да ли су за ЕУ или против, шта ће с Косовом, с НАТО, Русијом… Нема конкретног програма, већ само општа места и списак лепих жеља – напомиње Радун.

НЕ МОГУ КАО ВУЧИЋ

Директор „Цесида“ Бојан Клачар сматра да долази до укрупњавања опозиције, али да Савезу за Србију прете два ризика.

– Таква врста савеза увек са собом носи два ризика – како ускладити различите политичке позиције и како учинити да савез функционише као тим. Ми сад већ имамо ситуацију око СНС са готово истом структуром, где се различитост коригује ауторитетом Александра Вучића. У случају Савеза за Србију, они ће морати да нађу неку другу врсту политичког лепка који ће да одржи тај савез на стабилним позицијама – каже он.

Извор: informer.rs