У организацији Удружења „Ћамерија“ у Приштини одржан је марш за уједињење Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе са лажном државом Косовом.

Иако означен као историјско окупљање марш није наишао на одзив косовских Албанаца. „Долино Албанија је са тобом“ и „Долино Санџак је са тобом“ само су неки од транспарената које су развили неколико стотина окупљених Албанаца из општина са југа Србије на маршу којим демонстрирају жељу за уједињењем.

– Ви сте ћелија са свих националних територија Албанаца. Ово је историјски моменат где се долина Прешева снажно подржава од свих Албанаца. Подршка за поновно уједињене са Косовом са земљом на којој нам је место одавнина – рекао је председник Демократске Албанаца из Прешева Рагми Мустафа.

И остали говорници на скупу су имали сличне поруке и помињали су територије балканских држава. Тако је поменута Илирида – простор на којем живе Албанци на западу Македоније, затим Малесиа – део Црне Горе и Ћамерија – део северозападног дела Грчке.

Изузев логистичке подршке полиције и присуства неколико домаћих телевизијских екипа нико од политичких представника Албанаца са Косова није показао веће интересовање за данашње окупљање Албанаца са југа Србије.