Усташки режим и војска су заслужни за неке од најстрашнијих злочина који су почињени током целог Другог светског рата.

Њихова бруталност и окрутност према цивилима и деци је запањила и Немце и Италијане. Чак је и Хајнрих Химлер, вођа озлоглашених СС јединица био згрожен крвавим сценама, па је слао руске СС јединице да патролирају у областима у којима живи православно становништво.

Италијани су били можда и највише саосећајни према српским цивилима. Мусолинијеве трупе су окупирале већи део Далмације и суочавале су се са сталним приливом избеглица из НДХ.

Италијански генерал Александро Лузано је током обиласка српских села у Далмацији имао прилике да види из прве руке како Срби страдају од усташке каме, и написао је писмо Бениту Мусолинију у коме је описао зверства Павелићевих „аријеваца“.

На слици се види Генерал Александро Лузано како стоји изнад једног прекланог српског детета испред школе у Пребиловцима.

Генерал Александро Лузано пише Мусолинију:

„Драги Дуче,

Моја безгранична оданост према Вама ми, надам се, даје за право да, у нечему, одступим од строгог војничког протокола. Зато и журим да Вам опишем један догађај којем сам, уназад три седмице, лично присуствовао.

Обилазећи среска места Столац, Чапљину и Љубиње (између 60 и 130 км северно од Дубровника) – сазнам од наших обавештајних официра да су Павелићеве усташе, претходног дана, починиле неки злочин у једном селу (Пребиловци), и да ће, када се то прочује, околни Срби поново да се узнемире.

Недостају ми речи да опишем оно што сам тамо затекао. У великој школској учионици затекао сам заклану учитељицу и 120 њених ученика! Ниједно дете није било старије од 12 година! Злочин је неумесна и наивна реч. То је превазилазило свако лудило!

Многима су одсекли главе и поређали их по ђачким клупама. Из распорених утроба усташе су извукле црева и, као новогодишње врпце, растегли их испод плафона и ексерима укуцали у зидове! Рој мува и несношљив смрад нису дозвољавали да се ту дуже задржимо. Приметио сам начету врећу соли у ћошку и згрануто установио да су их клали полако, солећи им вратове! И таман кад смо одлазили, у задњој клупи се зачуло дечје кркљање. Пошаљем двојицу војника да виде шта је. Изнели су једног ђака, још је био у животу, дисао је са напола пресеченим гркљаном! Својим колима одвезем то јадно дете у нашу војну болницу, повратимо га свести и од њега сазнамо пуну истину о трагедији.

Злочинци су најпре, на смену, силовали учитељицу Српкињу (име јој је Стана Арнаутовић) и онда је пред децом убили. Силовали су и девојчице од осам година. За све то време певао је силом доведени оркестар цигана и ударао у тамбуре!

На вечну срамоту наше, римске цркве и један Божији човек, један жупник, у свему томе је учествовао! Дечак кога смо спасили брзо се опоравио. И чим је рана зарасла, нашом непажњом побегао је из болнице и отишао у своје село, да тражи родбину. Послали смо патролу за њим, али узалуд; нашли су га на прагу куће закланог! Од хиљаду и нешто душа у селу више нема никога! Истога дана, то смо открили касније, кад је извршен злочин у школи, усташе су похватале још 800 становника села Пребиловци и све их бацили у јаму или на животињски начин на путу до јаме побили. Спасило се само око 300 мушкараца. Једино је њима успело да пробију усташки обруч око села и да побегну у планину! Тих 300 преживелих јаче је од најелитније Павелићеве дивизије. Све што су имали да изгубе они су изгубили! Децу, жене, мајке, сестре, куће, имовину. Чак су и страха од смрти ослобођени. Смисао њиховог живота је једино у освети, у страшној освети њих је, у неку руку и стид што су преживели! А таквих села, као што су Пребиловци, пуна је Херцеговина, Босна, Лика, Далмација.

Покољи Срба су достигли такве размере да су у тим крајевима загађени и многи водени извори. Из једног врела у Поповом Пољу, недалеко од јаме у коју је бачено 4.000 Срба, избијала је црвенкаста вода, лично сам се у то уверио! На савест Италије и наше културе пашће неизбрисива мрља, ако се, док је време, не дистанцирамо од усташа и не спречимо да се нама припише да подржавамо безумље!“

После оваквих догађаја Италијанска војска стаје у заштиту српског живља и протерује усташе из Истре и Далмације.

1 KОМЕНТАР

  1. Рвати су 100ка од народа и код њих нема изузетака они су сви 100%,усташе. После свега Јасеновац Јадовно,олуја и константни притисци усташе на преостале Србе у усташкој држави.А ми Срби од себе правимо будале и то велике будале.1 усташа из Сплита нестао у БГД и сви се Срби утркују да помогну да угосте његовог оца усташу??
    Сви Српски портали нашироко пишу и жале усташу из сплита?Чему то? И то Сплит где су редовно уништавају возила Српских регистрација,а чим чују сплитске усташе Српски језик спремни су и на ликвидацију.Пре 2г умало да није убијен у Сплиту голман вк црвена звезда!Ко јебе те сплитске усташе матеја периша и његовог оца ненада? Нек се носе у три пичке материне у своју лепу

Оставите Коментар