Амбасадори Велике Британије, Пољске и Kанаде против амбасадора Русије. Преко страница дневног листа „Политика“ жестоко су се међусобно прозивали Шан Маклеод (Британија), Рафал Перл (Пољска) и Џајлс Норман (Kанада) с једне стране и дипломатски изасланик Москве у Србији Александар Боцан-Харченко с друге.

Мегдан је отворила амбасадорска тројка западних земаља, која је у ауторском тексту за наш најстарији дневни лист поручила да свако ко брине о будућности не само народа Украјине већ и Русије мора да пошаље недвосмислену поруку да је најбољи пут да се смање разарања и патње тај да Kремљ моментално промени свој курс.

  • Грађани од својих националних лидера очекују да управљају одговорно и у интересима државе. Надају се да ће лидери бити благословени мудрошћу и добрим расуђивањем, те да ће своја овлашћења спроводити вођени одговорношћу. Заузврат, лидери придобијају поверење људи којима владају. У демократским друштвима људи су слободни да доносе личне судове о својим лидерима и њиховим поступцима и да их преко изабраних представника контролишу. Имају слободан приступ информацијама како би утемељили своје ставове и могу користити своја права на слободно изражавање и мирно окупљање како би те ставове изнели пред оне који су на власти. Ма какав био систем владавине, људи би свуда требало да буду у стању да верују да ће њихови политички лидери деловати у складу са фундаменталним интересима своје земље и својих грађана – поручили су, између осталог, западни амбасадори.

Реагујући на њихов текст који је објављен под насловом „Мудрост, поверење и сећање“, Боцан-Харченко им је, такође са страница „Политике“, упутио савет да поштено сагледају дволичну запаљиву политику својих земаља у вези с Kосовом.

  • Ауторске текстове западних амбасадора у Београду већ читамо без икакве узрујаности. Чак и чекамо да се појаве ти не баш стручни и неубедљиви покушаји изјашњавања о глобалним темама. Примитивне памфлете чији је наслов потпуно контрадикторан садржају. Такав је и овај текст, у којем нема ни најављене мудрости, ни поверења нити сећања – истакао је Харченко, и додао:
  • Саветовао бих амбасадорима да преусмере пажњу на односе својих земаља са Београдом. Пре свега, да у себи пронађу „мудрост, поверење и сећање“ и да поштено сагледају дволичну запаљиву политику својих земаља у вези с Kосовом. Из неког разлога се аутори текста не сећају бомбардовања Србије 1999. године, на Дан победе 9. маја, а и на такозвани Дан Европе 8. маја.

Било окршаја и са Хилом

Подсетимо, претходних седмица имали смо у неколико прилика могућност да читамо саопштења у којима су на сличан начин ратовали амерички амбасадор у Београду Kристофер Хил и Александар Боцан-Харченко. С друге стране, од почетка руске инвазије на Украјину, 24. фебруара ове године, скоро да се на прсте једне руке могу набројати догађаји којима су заједно присуствовали амбасадори САД и Русије.

Оставите Коментар