Пропали политичар Саша Јанковић открио да прави своју коалицију јер не жели са Драганом Ђиласом због његове сарадње с љотићевцем Бошком Обрадовићем

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

Пропали политичар и председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић и лидер Савеза за Србију Драган Ђилас ушли су у отворени рат око тога ко ће од њих двојице бити лидер распале српске опозиције!

Само неколико дана пошто је Ђилас озваничио своју „жуто-црну коалицију“ са љотићевцем Бошком Обрадовићем из Двери, демократама и неколицином минорних странака и покрета, Саша Јанковић је жестоко напљувао Савез за Србију и најавио формирање сопствене опозиционе групације?!

С КИМ ЧЕШ МУЧЕНИЧЕ?!

Јанковић је у интервјуу за „Недељник“ рекао да његов ПСГ већ три месеца не учествује у договорима око стварања Ђиласовог савеза.

– Нисмо били присталице уједињења са екстремним националистичким и антиевропским политичким организацијама. Ми ћемо понудити Србији договор политичких организација, група и појединаца удружених око политичке платформе за модерну, грађанску, европску Србију. Направићемо договор што пре како бисмо организацијама и људима оваквих схватања дали наду и базу за окупљање.

– Тај грађански блок биће спреман за сарадњу са опозиционим политичким организацијама другачијих политичких визија када за то дође време, да би Србија што пре изашла из диктатуре, али, уверени смо, неповратно пошла баш путем изградње европског, просвећеног и отвореног друштва – рекао је Јанковић и тиме врло јасно поручио да неће са Ђиласом због његовог пакта с Дверима.

Двери раздора

Нисмо били присталице уједињења са екстремним националистичким и антиевропским политичким организацијама.

Саша Јанковић, лидер ПСГ

Јанковић, додуше, није открио које су то преостале странке и покрети ионако измрвљене и непостојеће опозиције које планира да позове у своју коалицију. Ни Јанковић ни Ђилас јуче нису били доступни за коментар овим поводом.

На другој страни, шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић каже да опозицији и не преостаје ништа друго него да се дели.

– Не знам с ким то Јанковић планира да се удружује? Да неће с оним Оџићем, војвођанским сепаратистом?! Само му је још он остао. Опозиција на све могуће начине покушава да се докопа фотеља, па сада деле ионако минорно бирачко тело. Јанковић је прозрео тајкуна Ђиласа, Јанковића су прозрели сви његови сарадници, а све су их давно прочитали грађани Србије. Док се они свађају и деле, наше је да радимо и градимо за ову земљу – поручује Мартиновић.

Јанковић оптужује Србију за рат?!

Саша Јанковић је изгледа начисто погубио компас, па се јуче отворено ставио на страну косовских Албанаца и оптужио Србију и директора канцеларије за КиМ Марка Ђурића да хоће рат?!

– Власт је почела да прети ратом уколико јој се не дозволи да ради шта хоће и како хоће. Плашење људи ратом с једне и ратнохушкачка политика с друге стране знакови су крајњег кукавичлука и неспособности за државнички посао – саопштио је Јанковић поводом најновије опструкције бриселског дијалога од стране Приштине.

УСАМЉЕНИ КАУБОЈ

Политички аналитичар Мирослав Шутић оцењује да Јанковић све ради на сопствену штету.

– Овај блок је наставак његовог лутања, али кроз беспуће. Он је потпуно испао из колосека. Шта год радио, нема више смисла. Што би рекли у каубојским филмовима: „Он иде у залазак сунца“… Диктира некакву нереалну причу која нема упориште у стварности. Тужно је то.

– И они који су уз њега остали сасвим су се разочарали и пасивизирали. На крају ће остати он сам са још пет сарадника. Нема с ким да сарађује, нити кога да окупља. Мислим да с Јанковићем више нико не би ни хтео да улази у разговоре, јер је показао таленат да растури све договоре – сматра Шутић и додаје да ни окупљање око Ђиласовог покрета нема превелики потенцијал.

– Тај савез опстаје, али веома споро и са слабом енергијом то иде. Нема ту жара. Окупили су се јер немају алтернативе. И то је врло проблематично јер сужавају заједничке теме и не знам на чему ће на крају остати – закључује Шутић.

М. Дакић – Б. Бабић

Извор: informer.rs

loading...