Рат између азербејџанских и јерменских снага разбуктао се у Нагорно-Карабаху. Тензије између две земље нису престајале током година, упркос покушајима страних дипломата да се постигне решење мирним путем. За сада се борбе углавном воде артиљеријом, тенковима, дроновима и хеликоптерима. Чиме располажу војске Јерменије и Азербејџана?

У војскама Азербејџана и Јерменије доминира совјетско, односно руско наоружање. Када се говори о њиховом сукобу, морају се поменути још две велике заинтересоване силе, Турска и Русија.

Русија продаје наоружање обема земљама, и има интензивну војну сарадњу са Јерменијом. На тлу Јерменије је и руска војна база. Такође, Јерменија је чланица ОДКБ-а, што јој пружа и веће могућности за сарадњу с Русијом и куповину оружја.

Турска отворено подржава Азербејџан. Јерменија тврди да их нападају турски авиони Ф-16 и да је један оборио јерменски Су-25, што Азербејџан и Турска негирају.

Добар део наоружања и технике Азербејџан и Јерменија већ су изгубили у рату за Нагорно-Карабах, од тада је почела обнова и улагање у војску.

Исходе војних сукоба није увек лако предвидети, и они зависе од много фактора. Аналитичари су генерално сагласни да Азербејџан има снажнију и бројнију армију, али да Јерменија има одређене стратешке предности због конфигурације терена и области које контролише.

Азербејџан показује мишиће на копну, у ваздуху и на мору

Према сајту Global Firepower Index који рангира војске у свету, Азербејџан заузима 64. од 138 места на листи.

Та земља има око 67.000 активних војника и још око 300.000 у резервном саставу (укупна популација је око 10 милиона људи).

Одбрамбени буџет Азербејџана износи две милијарде и 805 милиона долара. Та земља, као и Јерменија, вишеструко је увећавала војни буџет током претходне деценије. Према подацима ЦИА, одбрамбени буџет Азербејџана је у 2019. години износио четири одсто БДП-а, што је веома високо и ставља га на десето место у свету по том параметру.

Када је реч о механизацији, наведено је да Азербејџан има око 500 тенкова, и више од 1.400 оклопних возила. У саставу војске су тенкови Т-55, Т-72 и Т-90С. Међу оклопним транспортерима доминирају БТР-60 и БТР-70.

Ту је 187 комада самоходне артиљерије, и 227 комада вучне артиљерије, као и минобацачи. Најзаступљенија је самоходна хаубица 2С3, познатија као „гвоздика“.

Ваздушне снаге Азербејџана броје укупно 147 летелица. Основу чине авиони „миг 29“ купљени од Украјине. Прошле године се једна летелица тог типа срушила у Каспијско море. Након тога, а и због јерменске набавке нових авиона, озбиљно је почело да се размишља о набавци и модернизацији азербејџанских вишенаменских авиона.

Осим тога, ту су и Су-24 и Су-25, као и „миг 21“. Азербејџан поседује и један транспортни Ил-76.

Азербејџан има 88 хеликоптера. Од тога је петнаестак нападачких Ми-24. Када је о транспортним хеликоптерима реч, ту су Ми-8 и лако наоружани транспортни хеликоптер Ми-2.

За разлику од Јерменије која нема излаз на море, у саставу оружаних снага Азербејџана је и морнарица која броји 31 пловило. Треба поменути четири подморнице и једну фрегату.

Јерменија за одбрану издваја скоро пет одсто БДП-а

На листи сајта Global Firepower Index јерменска војска заузима 111. место. У њеном саставу је 45.000 активних војника и 200.000 резервиста (укупна популација око три милиона људи).

Одбрамбени буџет износи милијарду и 385 милиона долара. Како ЦИА наводи, Јерменија издваја 4,9 одсто БДП-а за одбрану, и седма је на свету по том параметру. Постотак издвајања Азербејџана и Јерменије за војску и одбрану много говори о свести и спремности тих земаља за ратовање.

Јерменија има 110 тенкова, од којих су најзасупљенији Т-72. У саставу војске је 748 оклопних борбених возила, међу којима доминира БМП-1.

Ту су такође самоходне хаубице 2С1, али је више вучне артиљерије.

Према подацима са већине сајтова, ваздухопловне снаге се састоје од 64 летелице, од чега су девет ловачко-бомбардерски авиони, три транспортна и 13 школских.

Међутим, Јерменија је скоро набавила авионе Су-30СМ од Русије, и у плану су додатне испоруке. Реч је о авиону четири плус генерације, изузетних карактеристика и маневарских способности.

Јерменија има 37 хеликоптера, од којих су 20 нападачки. Главну улогу игра Ми-24.

Морају се поменути и снаге Нагорно-Карабаха, које се састоје из 20.000 веома добро обучених војника и официра који су и сталном стању приправности. Њихова обука и вежбе су веома учестали и интензивни.

Они су опремљени тенковима, артиљеријом и ПВО системима, као и малим бројем авиона и хеликоптера.

Шта смо видели до сада?

Процењивати стање војски „на папиру“ и радити рангирања увек је незахвално јер се не показују подаци о стању технике, наоружања и обучености и моралу војника.

Не знамо какве ће размере достићи најновија ескалација сукоба због Нагорно-Карабаха, али засад се борбе воде углавном тенковима, артиљеријом и дроновима. Подаци о људским и материјалним губицима су различити, али на основу објављених снимака и фотографија, можемо закључити шта је до сада од наоружања и опреме коришћено.

Азербејџанско министарство одбране је приказало снимке наводних напада дроновима на јерменске трупе. Према њиховим наводима, уништили су најмање шест ПВО система 9К33 „оса“ и три 9к35 „стрела 10“.

Иако азербејџанска војска није саопштила који тип дронова је користила, анализа магазина The Drive указује да је највероватније реч о дрону ТБ2С „бајрактар“ турске производње, који је набављен у јуну ове године.

Дрон може да лансира мање прецизно навођене ракете и већ се показао у борбама у Сирији и Либији, нарочито против ПВО система мањег домета.

Азербејџан је набавио и израелски дрон „хароп“, али се не зна да ли је коришћен у најновијим нападима.

Види се да су азербејџански дронови уништили или оштетили неколико тенкова Т-72, оклопних возила БМП-1 и БМП-2, камионе и артиљеријска оруђа која припадају јерменској војсци и снагама Нагорно-Карабаха.

С друге стране, имамо снимке који показују јерменске снаге како уништавају азербејџанске тенкове Т-72, као и оклопњаке БМП-1 и БМП-2. Уништен је и најмање један транспортер БТР-82 противоклопним навођеним ракетама.

Те ракете су нарочито погодне за борбу на планинском терену Нагорно-Карабаха који представља проблем за кретање тешке артиљерије.

Постоје и непотврђени извештаји о обарању јерменског хеликоптера Ми-8 и дронова.

Обе земље имају напредније оружје које још није искоришћено. Азербејџан, на пример, тврди да ће уништити системе С-300 који се приближавају зони сукоба.

Свакако, још интензивнији сукоб две земље тешко да би протекао без директног или индиректног мешања страних сила, нарочито јер је Кавказ на стратешки важном положају где многи виде своје интересе.

Алекса Бољановић

Оставите Коментар