Унутар Демократске партије социјалиста (ДПС) води се рат између два клана који се баве шверцом дроге и цигарета, а кулминација сукоба се тек очекује, сазнаје Борба у врху те партије. Запленом цигарета милионске вредности једном клану који се бави тим уносним бизнисом задат је тежак ударац, а све то је био одговор супростављеног клана на недавну заплену кокаина у Луци Бар. Јасно је да су два клана у жестоком сукобу око уносног бизниса, али недавне акције заплене цигарета и дроге је јасан сигнал да сукоб прети да избије на површину.

Након заплене скоро 40 килограма кокаина, било је јасно да је позадина свега тога обрачун унутар самог ДПС-а, како би се нанела политичка штета струји која је гурала Драгана Бокана за градоначелника Подгорице. Није се дуго чекало да одговор тог клана, а као резултат тога имамо заплену цигарета и разбијање те криминалне структуре. Наравно, у оба случаја, главни играчи су остали ван домашаја, а то и јесте била поента, како би једни другима послали сигнал да су спремни да у обрачуну иду до краја.

Такође, све је очигледније, када су у питању велике полицијске акције, да нема сарадње између државних органа, тачније, да сваки орган самостално вуче потезе, зависно од тога ко га контролише од поменута два клана, иако би борба против организованог криминала и корупције требала да буде синхронизована. Сведоци смо да је већина ухапшених актера најновије афере око шверца цигарета, у који су умијешани и цариници, исте ноћи пуштена на слободу, чиме је обезвређен рад специјалног полицијског тима. Такође, већ три пута се у Вишем суду одлаже саслушање заштићеног сведока у предмету против Ранка Радуловића и осталих који се између осталог терете за припремање ликвидација полицијских функционера, чиме се индиректна порука шаље и тиму који је ради на расветљавању тог предмета, да немају одрешене руке у раду.

Ова два последња случаја јасан су сигнал да унутар система постоје опструкције, тачније да два клана унутар ДПС-а, контролишу поједине гране власти, али да нико од њих нема пуну контролу над целим системом.

Нажалост, држава и комплетно друштво су таоци та два клана, а све је извесније да ће јесен донети нова престројавања, али и још јачу конфротацију главних играча унутар ДПС-а.

Leave a Reply