Дарко Младић, син бившег команданта Војске Републике Српске Ратко Младића, очекује да ће следеће године из Хага бити пуштен на слободу.

Верује, како каже, да је првостепена пресуда из новебра прошле године, када је у Хашком трибуналу његов отац осуђен на доживотну робију, после уложене жалбе бити пуштен на слободу.

Какву пресуду очекујете?

– Прво првостепена пресуда би требало да буде анулирана, а Ратко пуштен на слободу. Немају никакве доказе против њега. У Хагу је доминантан политички утицај НАТО политике.

Очекујелите ли те га у Београду следеће године?

– Волео бих и пре да га изведем оданде. Не видим разлог због чега му не дозвољавајуболничко лечење, које му је више него потребно.

Како је његово здравствено стање?

– У суштини непромењено. Ништа боље, али на сву срећу ништа горе. Има исте, проблеме одунирање ћелија у мозгу услед вишеструјних можданих удара.Како нам је Ратко рекао у телефонском разговору пре десетак дана, снимали су му главу. Тражили смо снимке и медицински извештај да би видели какво је сада стање. Уз то има и висок крвни притисак, нажалост лекари у Хагу сматрају да је то безазлено. Иако наши лекариупозоравају да могу изазвати озбиљне проблеме. Утврђено је да има почетак деменције.

Захтев да се лечи у Србији одбијен је у јуну. Хоћете ли и даље на томе инсистирати. Хоћете ли и даље на томе инсистирати?

– На свим новинама се борим за то. Успева да преживи тамо буквално уз божију помоћ. Неопходно му је болничко лечење.

Прима ли посете?

– Има право да десет дана месечно има посете. Стално испуни ту норму , јер му у посету иде редовно супруга Боса, пријатељи, родбина и ја са децом.

Извор: Курир

Leave a Reply