Два кинеска брода упловила су у територијалне воде Јапана код спорних острва Сенкаку (кинески назив Ђаоју) на које претендује Kина, јавља јапанска телевизија НХK.

Kако се наводи, око подне су четири кинеска брода пловила зоном која се граничи са територијалним водама Јапана, након чега су два брода упловила у јапанске воде у рејону острва Сенкаку (Ђаоју). Они су покушали да се приближе јапанским рибарским пловилима.

У 15.00 часова по локалном времену оба брода су се и даље налазила у територијалним водама Јапана.
Острва Сенкаку (кинески Ђаоју) су предмет територијалног спора Kине и Јапана. Токио тврди да су острва њихова од 1895. године, а Пекинг подсец́а да на јапанским картама из 1783. и 1785. године та острва означена као кинеска територија. Након Другог светског рата острва су била под контролом САД и предата су Јапану 1972. године. На Тајвану и у континенталној Kини сматрају да их Јапан држи под својом контролом незаконито. Токио сматра да су Kина и Тајван почеле да претендују на острва од седамдесетих година прошлог века када се утврдило да су воде око острва богате рудама. Територијални спор се још више заоштрио након што је јапанска влада 2012. године откупила од приватног власника – Јапанца три од пет острва архипелага Сенкаку (Ђаоју).

Токио се противи пекиншким бродовима који плове у близини спорне територије, називајуц́и те потезе „неприхватљивим упадима“. Јапан ужива подршку САД, а Пекинг оптужује две земље за „удруживање“ против континенталне Kине.

Оставите Коментар