Институт за националну обрану објавио је податак да је број бомбашких напада у Шведској сада успоредив једино с а Авганистаном. Шведска војска је истовремено утврдила да се сличне експлозивне употребљене у Шведској, направе користе у Афганистану и Малију.

У некадашњој утопији, данас борави више хиљада авганистанских имиграната, који су побегли из матичне домовине уз тврдње да им тамо прети опасност.

Међутим, у међувремену се број бомбашких напада у Шведској драстично повећао те је по том питању тешко успоредив са било којом земљом Еуропе. Једино релевантно поређење тренутно је са Авганистаном, јавља ТВ4.

Према Хенрику Хäггстрöму, вишем аналитичару при Свеучилишту за националну обрану, аналитичари су морали да посегну чак до Афганистана да би упоредили бројке.

„Мислим да морате посегнути до Афганистана да бисте пронашли сличну ситуацију која се појавила у Шведској, наравно пропорционално по броју становника,“ рекао је Хäггстрöм.

Све до септембра ове године забележене су 173 експлозије у Шведској, од којих је велика већина изазвала само материјалну штету. Срећа у несрећи је да у Шведској има изразито мали број људских жртава ових експлозија.

Шведске оружане снаге у међувремену су откриле како су експлозивне направе коришћене у Шведској врло сличне онима са којима су се шведски војници сусрели у војним мисијама на Блиском истоку, преноси Сверигес Радио.

Полиција је претходно упоредила бомбашке нападе са онима баскијске ЕТА терористичке организација у Шпанији. Међутим, показало се како бомбе у Шведској више подсећају на оне у Афганистану и Малију.

„Не желим улазити у то како су тачно направљене бомбе и од чега се састоје, али пронашли смо сличности, да! Понекад су то исте компоненте, видимо исту структуру, сличан приступ,“ рекао је оперативни наредник полиције

Оставите Коментар