Руске стратешке ракетне снаге до краја ове године биће наоружане са још пет борбених оклопих возила „Тајфун-М“ док ће још неколико примерака добити 2021. године.

Главна намена возила је заштита мобилних ракетних система и објеката стратешке намене, а према речима војних стручњака – овакве машине поседује само Русија. У последњих пет година војска је добила више од 30 возила „Тајфун-М“.

„Тајфун-М“ је јединствено борбено возило конфигурације осам пута осам и специјално намењено за потребе руских Стратешких снага. Возило је направљено на бази армијског оклопног возила БТР-82 које је стекло велику популарност у војсци захваљујући великој поузданости.

Карактеристике борбеног возила

Тежина возила износи 14,5 тона, дуго је 7,65 метара, а широко 3,6 метара. Висина борбене машине је 4,4 метра. „Тајфун-М“ опремљен је мотором „камаз-740“ од 300 коњских снага. Возило се може кретати путем брзином до 80 километара на час, а на води до девет километара на час. Посаду чине три особе, а унутра може бити смештено шест падобранаца.

„Тајфун-М“ предвиђен је за радарско и оптичко извиђање, укључујући и инфрацрвени домет, као и за борбу против диверзантским и обавештајним противничким групама, које нападају на покретне и стациониране објекте Стратешких снага.

Возило се користи и за чување мобилних ракетих система стратешке намене РС-24 „Јарс“ током борбеног дежурства. Током војних вежби, стратешке снаге редовно увежбавају напад једног од могућих противника – диверзантских и обавештајних противничких група, чији су задаци да нанесу штети ракетом нуклеарном потенцијалу Русије.

Опрема и наоружање

Специфичост возила је у томе што је опремљено извиђачком опремом, која омогућава да региструје оклопна возила противника на даљини од 10 километара, а диверзанте на удаљености до пет километара.

У састав опреме борбеног возила улазе радари, радио-станице, систем сателитске навигације, термографска камера, средства за уништавање радио-контролисаних експлозивних направа, систем ехолокације. Таква опрема омогућава посади да се креће по терену у различитим климатским условима и у свако доба дана.

„Тајфун-М“ опремљен је и беспилотним системом кратког домета за ваздушно извиђање „Елеро-3СВ“, који омогућава да се противник открије на већим даљинама.

Главно оружје „Тајфуна-М“ је модул на даљинско управљање 6С21. Укључује митраљез калибра 7,62 милиметра или 12,7 милиметара и нишан са ласерским даљиномером, који омогућава уочавање објеката на даљини до пет километара, високопрецизно дигитално нишањење и слање видео-информација о циљу команди.

  • У свету не постоје пандани возилу „Тајфун-М“, оваква борбена машина постоји само у Русији. Добили смо поуздано возило са добрим карактеристима – тврди војни експерт Сергеј Суворов.

Leave a Reply