Докле ће странци имати приступ најосетљивијим државним структурама

Посебан удар на српске институције након петокотобарских промена десио се на српско правосуђе. Осим домаћих плаћеника који кроз невладин сектор, финансиран од страних амбасада, отворено у српским институцијама заступају стране интересе, налазе се и страни тужиоци, судије, припадници ОЕБС-а у виду “гостујућих стручњака” са сталном адресом у Београду.

Истражујемо ко су “гостујући стручњаци” који већ годинама спроводе реформе српског правосуђа, а све уз сагласност главне републичке тужитељке Загорке Доловац.

Гостујући тужилац Дејвид Џенингс

Дејвид Џенингс у Србији се први пут помиње у јавности од 2020. године, када је заједно са бившим амбасадором САД у Србији Ентонијем Годфријем уручио донацију САД Загорки Доловац, у виду осам возила намењених Тужилаштву за борбу против корупције.

Након тога, овај специјални тужилац последње четири године стални је саветник и организатор летњих, јесењих и свих могућих школа које се организују за студенте. Заједно са судијом Апелационог суда Мишом Мајићем и тужитељком Бојаном Савовић, Џенингс је прошле године одржао неколико семинара за српске студенте али и за раднике у српском правосуђу.

У организацији америчке амбасаде у Београду, Бироа Стејт департмента за међународну борбу против наркотика и спровођење закона (ИНЛ) и Kанцеларија за међународну помоћ, усавршавање и професионалну обуку у правосуђу (ОПДАТ), Џенингс је уз асистенцију колега Мише Мајића, тужитељке Бојане Савовић и уз благослов главне републичке тужитељке Загорке Доловац био домаћин треће по реду “Летње школе кривичног права за студенте”.

Посебно је интересантно да је акценат на овим семинарима у којима активно учествују српски тужиоци и судије независност српског правосуђа, а да су поменути тужиоци и судије део невладиног сектора које финансира управо америчка амбасада.

Џенингс је за српске медије више пута давао изјаве у којима је наглашавао проблем независности судија и тужилаца у Србији, наравно искључиво оних који јесу независни од страног утицаја. Иначе, специјални амерички тужилац Џенингс у Републичком јавном тужилаштву има и своју канцеларију, иако није познато које је тачно његово радно место осим што је “гостујући тужилац”, као ни да ли је поред канцеларије министарство правосуђа издвојило и плату за њега.

У досадашњој критици невладиног сектора према српском правосуђу, повремено се провуче и име Загорке Доловац. Јасно је да је то у циљу да се “Власи не досете”, јер је управо она један од главних организатора и извођача страног утицаја у српском правосуђу. Тако управо она са Мајићем и Савовићком по задатку од америчке амбасаде, спроводи разне облике утицаја.

Замислите реакцију прозападне опозиције да канцеларију у српском тужилаштву има руски тужилац и да су му све информације из српског правосуђа на дохват руке! Да Русија прави семинаре, финансира запослене у српском правосуђу…

Више се и не крију, све је ово јавно доступно.

Васељенска

Оставите Коментар