Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров разговарао је са британском колегиницом Лиз Трас о ситуацији у Украјини, војним вежбама у Белорусији и гаранцијама безбедности Русији.

Лавров је на конференцији за штампу окарактерисао састанак са британском колегиницом као разговор немог са глувим.

„Искрено, разочаран сам што је испао разговор немог са глувим. Чини се да слушамо, али не чујемо. У најмању руку, наша најдетаљнија објашњења пала су на неприпремљено тло, отприлике као што кажу да Русија чека да се земља заледи и постане као камен како би тенкови мирно прешли на украјинску територију. Чини ми се да су и наше британске колеге данас имале исто такво тло на којем су бројне чињенице легле и са којег су се само одбијале“, рекао је руски министар.

За Москву је нејасна забринутост Запада поводом војних вежби и померања руских снага на сопственој територији.

„Ми не желимо никоме да претимо, погледајте изјаве, нигде није било ни једне претње. Нама прете“, подсетио је он.

Према речима Лаврова, Русија и Велика Британија различито тумаче Минске споразуме. Како је навео, „нашим западним колегама је Зеленски, изгледа потребан као инструмент, како би Русију избацивали из равнотеже“.

„Председник Зеленски позива да се не паничи, али, очигледно је нашим западним колегама потребан председник Зеленски само као инструмент како би се Русија избацивала из равнотеже и никог не интересује шта он тамо мислим и какве негативне последице све то има за Украјину, украјинску економију, украјински буџет, како инвестиције беже из Украјине због свих тих јадиковања“, скренуо је пажњу шеф руског МИП-а.

Британска министарка је, са своје стране, истакла да Русија има избор или да сарађује са НАТО-ом или да настави са повећањем броја својих трупа на граници са Украјином.

„Сматрам да Русија има јасан избор: Русија може ићи дипломатским путем, сарађивати са НАТО-ом како би осигурала европску безбедност или да настави пут који ми видимо – повећање броја снага на гранции са Украјином, што представља претњу“, рекла је Трасова.

Она је поновила да „Северни ток 2“ неће бити пуштен у рад у случају „инвазије“ Русије на Украјину.

Оставите Коментар