Иако су набавке за потребе војске и развој нових система наоружања честа тема у медијима, некако је незапажено прошла премијера нових, и то домаћих, система противваздухопловне одбране.

Наиме, на недавном приказу способности Војске Србије „Слобода 2019“, представљени су ракетни системи МТУ-4М и систем за показивање циља и увезивање ракетног система „шило“ у батеријски систем ПВО, као и хибридни артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС са први пут приказаним интегрисаним ракетама РЛН-ИЦ/170.

Реч је о средствима трупне ПВО чији је основни задатак заштита сопствених јединица током ратних дејстава.

  • Увешћемо у употребу ново наоружање, уз увезивање система трупне ПВО: командног места, које на располагању има модернизовани радар „жирафа“, са сваким стрелцем лаког преносног ракетног система и сваким оруђем ПАСАРС-а – каже Милорадовић.

Информације које се са командног места прослеђују стрелцима лаких ракетних система или послузи ПАСАРС-а, као и опрема којом располажу, треба да им омогуће да се на време усмере у правцу из кога очекују налет непријатељских ваздухоплова, да их уоче на већим даљинама него до сада, помоћу термовизијских нишана, и изврше гађање. То ће практично извући максимум из преносних лаких ракетних система као што су “игла” или “шило”.

Војска Србије и даље располаже значајним количинама ових ракета, које стрелац испаљује са рамена, зато се и приступило поменутим развојним пројектима.

“Шило” је модернизовано тако што ће стрелац убудуће бити опремљен системом за показивање азимута и даљине до циља по подацима са командног места са којим је ракетни систем повезан дигиталним радијом. Реч је о опреми коју стрелац носи на себи, на леђима, а осим тога уграђени су термовизијска камера и електронски компас са бочне стране лансера ракете. Циљ се прати преко малог дисплеја који је причвршћен на шлем, испред левог ока стрелца. У случају потребе, стрелац ће моћи да изврши гађање на основни начин, нишанећи циљ десним оком преко механичког нишана.

  • Оно што је најзначајније је то што ће „шило“ моћи да се ефикасно користи и за гађања ноћу, а то је до сада било скоро немогуће. Осим тога, стрелци ће због прецизно показаног правца циља моћи да смање сектор осматраног ваздушног простора, што ће у значајној мери да скрати време реакције система – објашњава Милорадовић.

Систем трупне ПВО МТУ-4М је оруђе са четири лансера ракета, интегрисан на домаће вишенаменско возило НТВ које по својим димензијама и карактеристикама одговара за смештај пратеће опреме, попут оне којом је опремљен војник који гађа „шилом“.

Стрелац се налази на платформи, на врху задњег дела возила, за својеврсним постољем, лансером на коме су по две ракете „стрела 2М“ и „шило“. За разлику од стрелца који носи „шило“ и поменуту опрему, његов положај је лагоднији – део опреме је у возилу, а део на лансеру опремљеним механичким изравњачима који олакшавају кретање по правцу и елевацији, а циљ прати на монитору испред њега.

Осим тога може имати опционо и ласерски даљиномер, а планира се и уградња ИФФ уређаја – идентификатора „свој-туђ“. И што је најважније, има већу ватрену моћ јер у кратком временском интервалу може да изврши гађање са четири ракете.

  • Осим на возила НТВ, овај систем биће уграђен и на бродове Речне флотиле. Заправо, систем је првобитно и развијан за заштиту бродова – објашњава Милорадовић.

Хибридни артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС је опремљен топом „бофорс“ калибра 40 милиметара и ракетама малог домета који се налазе на оклопљеном возилу. По речима саговорника, ово оруђе ће, у три верзије, бити опремљено са три врсте ракета – „шило“, РЛЦ-ИЦ и „мистрал 3“. У најсложенијој варијатни, аутоматизација ће бити на таквом нивоу да ће се гађање обављати из кабине возила, садашња купола са стелцем постаће практично даљински управљана борбена станица.

Претходна верзија ракете РЛН-ИЦ, којом су били наоружани ловци Војске Србије, имала је компоненте ракете Р-13 тима ваздух-ваздух. Још у време НАТо агресије обављени су први покупаји да се искористи као ракете земља-ваздух. Сада је та идеја спроведена, наравно на неупоредиво вишем нивоу, нова верзија ракете РЛН-ИЦ/170 има све електронске компоненте нове генерације.

Оставите Коментар