Администрација САД не подржава неко одређено решење као резултат дијалога Kосова и Србије, изјавио је за Kоха диторе неименовани високи амерички званичник.

Под условом да му се не помиње ни име нити положај који има у америчкој администрацији, тај високи званичник је рекао да Вашингтон подржава могућност да две стране дођу до споразума, који ће обезбедити међусобно признање, и у случају да тај споразум предвиђа корекцију границе или размену територија.

Према њему, то је питање које се тиче српске и косовске стране и то треба да буде део ширег споразума, који се бави и многим другим питањима.

Он је казао да САД треба још једном да сагледају споразум како би се осигурало да није у супротности са вредностима и интересом САД, што значи да за САД није прихватљив било који споразум.

Што се тиче времена постизања споразума америчка администрација нема неки одређени рок, али сматра да је 2019. година историјска за споразум између Kосова и Србије.

Према америчком званичнику, пролеће није рок нити је значајно ако се споразум постигне у априлу, септембру или децембру. Он је рекао да је опште осећање у Вашингтону да 2019. година представља могућност постизања историјског споразума између Kосова и Србије.

Америчка администрација сматра да би споразум са Србијом Kосову отворио пут учлањења у УН и ЕУ, иако то такође зависи и од других страних фактора, казао је неименовани амерички званичник.

loading...