Најснажнији утисак за Србију са јучерашње церемоније у Паризу оставио је распоред седења светских званичника.

Иза руског председника Владимира Путина нашао се косовски председник Хашим Тачи, док је српски председник Александар Вучић био на скроз другој страни.

Уредник портала Б92.нет Милош Влаховић каже да би волео да зна шта се догодило са распоредом, али да је сматра да је у питању порука некоме.

“Дошли смо у ситуацију да сада уместо о стогодишњици краја Првог светског рата причамо више о томе ко се појавио, ко се није појавио, ко с ким разговара, ко касни… Ријалити на глобалном нивоу и сваког нешто боли. Ми имамо нашу причу, нашу тему, друге земље имају своје теме, Пољаци се исто тако нису појавили“, рекао је он гостујући у Јутарњем програму Прве телевизије.

Како је додао, идеја абецедног реда пада у воду када се погледа распоред.

“Мислим да је у питању порука, да ли је порука упућена само нама или и председнику Путину, претпостављам да неће рећи“, додао је он.

И главни уредник „Српког телеграфа“ Милан Лађевић сматра да је ово било усмрено Путину, а не Србији.

“У Паризу се благо речено догодио скандал, да Хашим Тачи и поједини људи којима ту није место заузму централне позиције. Од почетка се показало да та прослава неће проћи у најбољој жељи јер први пут стављате заставу Косова, затим имате распоред седења. Ово са седењем је више било усмерено на Путина, да се њему направи неки скандал, а не нама. Један значајан дан, какав је дан примирја је прошао у оваквом вашару и циркусу“, рекао је Лађевић.

Како додају, свако је знао унапред где ће седети. Међутим, није знао где ће седети остали. Зато су се изненадили и Путин и Вучић. Турска, Ирска, Црна Гора само су неке од земаља које су уложиле приговор.

Медији чак спекулишу и да је место продато косовској делегацији.

“Албанци су познати као дарежне платише. Они су и деведесетих давали силне новце за лобирање по САД, по Европи и издејствовали су то што су издејствовали. Моје мишљење је да је организатор хтео да покаже неку другу слику, њихову данашњу пројекцију света”, рекао је Лађевић.

Влаховић напомиње да имамо врло неизвесну ситуацију са распоредом снага у Европи. Британија одлази, Меркелова слаби, добра прилика за Макрона да преузме позицију за коју очигледно Француска има намеру.

“Читава ова церемонија је тако и направљена. Француска је дошла у центар пажње”, рекао је он, додавши да се Макронов говор није односио на Први светски рат.

Додаје да постоји покушај да се ситуација представи онаквом каква сада јесте.

“Да ли ћемо прекрајати историју, вероватно не. Тешко је баш занемарити ствари које су записане. Није баш једноставно занемартити миллион и 200.000 људи које је Србија изгубила у рату. Није једноставно занемарити ни чињеницу ко је био на којој страни. Чињеница је међутим да данас имамо једну нову Европу. Европа је поручила Србији, за један део Европе, Француску нарочито, Косово ту да остане и да ћемо морати да нађемо начин да функционишемо”, додао је Влаховић.