Поводом објава о наводној отмици и продаји детета из Зајечара, министар за рад Зоран Ђорђевић наложио је да се изврши хитан надзор над стручним радом Центра за социјални рад у организовању помоћи и подршке малолетној Н. С. и њеној породици.

Зоран Ђорђевић је наложио хитан надзор над Центром за социјални рад у Зајечару поводом, како се наводи у саопштењу ресорног министарства, неистинитих и нетачних објава на Фејсбуку, објављених 24. септембра, и других објава наредних дана о наводној отмици и продаји малолетне Н. С.

Kако се истиче, министар је, у складу са својим овлашћењима, наложио да се изврши хитан надзор у циљу заштите најбољег интереса детета, утврђивања чињеничног стања и спречавања даљих непримерених радњи, коментара и изношења непроверених и нетачних тврдњи.

Додаје се да су надлежни у обавези да без одлагања, изврше надзор и извештај доставе министру на увид како би се даље поступало у складу са законом и овлашћењима.

Подсећа се да је, према Породичном закону, јавност искључена из поступка решавања породичних односа и додаје да се из тог разлога не смеју износити подаци и информације о малолетном детету и његовој породици.

“Изношењем непроверених и неоснованих тврдњи угрожава се личност малолетног детета, његов најбољи интерес, угрожава се процес заштите малолетног детета, здравље и безбедност. Јавним изношењем података и упућивањем на фотографије детета угрожава се и приватност детета и то представља кршење законских прописа и обавезе о чувању тајности података о деци која су у поступку заштите”, наводи се у саопштењу.

Ђорђевић је на данашњој Зоом видео конференцији одговарао на питања новинара у Зајечару у вези случаја малолетне девојчице Н.С.

Видео у прилогу:

Оставите Коментар