СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе морају да објасне своје биолошке активности у иностранству, укључујући Украјину, саопштио је Џао Лиђијан, портпарол Министарства спољних послова НР Кине.

Да би то урадили, потребно је да отворе лабораторије за истраживање страних независних стручњака, рекао је на он на јутрошњем брифингу, наводи Известија.

Према његовим речима, доказана чињеница спровођења биолошких испитивања на територији Украјине узбунила је читаву светску заједницу. Недавно објављена документација показала је да је лабораторије наручио Пентагон.

– Ако САД желе да докажу искреност својих активности, зашто не отворе ове биолошке лабораторије за независна истраживања међународних стручњака, рекао је дипломата.

Лиђијан је тражио објашњење на шта је потрошено 200 милиона долара.

Раније истог дана Василиј Прозоров, бивши припадник Службе безбедности Украјине (СБУ), рекао је да је Пентагон стварио биолошке лабораторије у Украјини по узору на америчке истраживачке центре широм постсовјетског простора: Грузије, Јерменије, Киргистан. Сви научници који су радили у објектима имали су дипломатски имунитет.

Раније, 12. марта, Министарство одбране Русије говорило је о формирању мреже од више од 30 биолошких лабораторија у Украјини које раде по програму Пентагона. Оне се могу поделити на истраживачке и санитарно-епидемиолошке. Наручилац посла је, према наводима ресора, Канцеларија за смањење војне претње Министарства одбране САД.

Истовремено, званична представница Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова је напоменула да је Министарство одбране САД пренело Украјини милионе долара за развој биолошког оружја.

Министарство одбране Русије је РАНИЈЕ објавило да је циљ биолошких истраживања у Украјини које финансирају САД да се створи механизам за тајно ширење смртоносних патогена помоћу птица које мигрирају између Русије и Украјине.

Подсекретарка америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд је признала да у Украјини постоје биолошке лабораторије у којима се спроводе истраживања . Према њеним речима, Вашингтон покушава да спречи пребацивање објеката под контролу руске војске.

Следећег дана Пентагон је известио да информације о употреби америчких биолабораторија на територији Украјине за развој биолошког оружја нису тачне и назвао ову изјаву смешном. Секретар за штампу Беле куће Џен Псаки такође је уверила да Сједињене Државе не развијају хемијско и биолошко оружје и да га немају ни у једној земљи на свету.

Оставите Коментар