Минули референдум у Македонији, иако консултативног карактера, показао је да су балкански народи мали и јаки, али надасве јако тврдоглави. Кристално јасно „НЕ“ упућено Европској унији и НАТО пакту – и то не зааокруживањем већ потпуним бојкотом референдума, недвосмислено је доказао да је сасвим могућ отпор западном глобализму, претњама, притисцима и прљавим кампањама. Бриселу и Вашингтону нису помогли ни не тако давни крвави нереди на улицама Скопља који су и довели актуелног премијера Зорана Заева на власт. Нису им помогле ни ударне песнице западног лобија попут високе представнике Европске уније Федерике Могерини, немачке канцеларке Ангеле Меркел, генералног секретара НАТО пакта Јенса Столтенберга, па чак ни сам capo di tutti capi (шеф свих шефова)  Доналд Трамп, који се укључио пред крај кампање и уочи самог референдума надајући се нокауту. Но, Македонци се нису дали и упорношћу коју само има Роки на филмском платну (кад већ користим боксерски речник) издржали су све нападе. И победили!

Ова политичка победа, бар у првој рунди пошто следи друга у Собрању у виду тражења двотрећинске већине посланика за уставне промене, требало би да послужи нама Србима као наук. И не само то. Ми Срби, морали бисмо да честитамо народу у Македонији на изузетној храбрости. И да јој се неизмерно радујемо. Јер, да су Македонци којим несрећним случајем лакомислено прогутали „жабу“ и насели на шарену лажу Запада, чија политичка стратегија „штапа и шаргарепе“ не пролази више ни код деце предшколског узраста, следећи задатак бриселских и вашингтонских службеника била би Србија. Наредни налог у западној агенди сасвим сигурно би укључивао „мале Русе“, једину државу на Балкану и у Европи, уз Босну и Херцеговину (хвала Републици Српској на томе), која није увела санкције Москви. Посебна земља са још посебнијим односима са Руском федерацијом.

И зато треба да се надамо да ће овновска тврдоглавост Македонаца потрајати што је дуже могуће. Уколико победи Запад у Скопљу, његове убојите рукавице ће се пребацити у Београд, те у Сарајево, односно Бањалуку. Ови градови постаће „крушке“ у луна-парку које ће западни моћници бесомучно лупати док не попусте. Уморити се сигурно неће. Јер, све друго у нашем региону већ је обојено НАТО бојама.

Ово није упозорење. Ово је чињеница.

Изађите из магле. Не дајмо се, народе! Макар били сами против свих.

Милан Добромировић