Саудијска Арабија објавила је данас да ће омогућити женама у краљевини да служе у оружаним снагама, као део ширег програма социјалних и економских реформи.

Нови закон је само један у серији мера побољшања права жена у Саудијској Арабији, иако разне групе за људска права оптужују Ријад за гушење жена активиста.

  • Још један корак ка оснаживању – написали су из министарства иностраних послова на твитеру, додајући да ће жене моћи да служе као војници али и да ће стицати чинове све до чина наредника.

Претходне године, Саудијска Арабија је изгласала закон да жене могу служити војску.

Крунисани Принц Мухамед бин Саламан, владар краљевине Саудијске Арабије, потписао је прегршт реформи чији је циљ да се побољшају права жена, укључујући дозволу женама да возе и дозволу да могу да путују без дозволе мушког „чувара“.

Али је Принц изоставио да помене хапшење више познатих жена, бораца за људска права, укључујући познату активисткињу Лујан ал Хатлул,.

Саудијска Арабија, један од највећих извосника нафте, покушава да поправи своју слику у свету и привуче туристе као план за побољшање своје економије независно од нафте.

Оставите Коментар