Заменик градоначелник Горан Весић најавио је данас да ће Град Београд упутити Влади Србије предлог да се хитно измени Закон о планирању и изградњи и да се уведе обавеза инвеститора да има полису осигурања за евентулане штете трећем лицима током изградње.

Весић је за Тањуг ТВ рекао да је урушување зграде у Видовданској улици на Црвеном крсту показало да су потребне хитне измене тог закона и навео да ће најкасније у уторак у име Града Београда упутити Влади Србије предлог о изменама.

“Тражићу да се уведе да инвеститор обавезно има полису осигурања од штете трећем лицима. То значи да инвеститор неће моћи да добије грађебинску дозволу ако нема полису осигурања за све штете које могу да се нанесу на околним зградама или јавној инфаструктури“,рекао је Весић.

Додао је да би, да у закону постоји таква обавеза, осигурање платило штету станарима урушене зграде у Видовданској и да би им изградили нове станове.

Весић је казао и да ће тражити да се у закону уведе обавеза да и физичка лица која врше надзор такође имају полису осигурања од професионалне одговорности приликом добијања лиценце.

“То значи да, ако се несависним понашањем надзора, пројектанта или инжењера деси овако нешто, имате полису осигурања из које се штета може наплатити“, објаснио је Весић.

Kаже да ће предложити и да се у закону уведе обавеза да пре добијања употребне дозволе сваки инвеститор мора да да доказ о кретању грађевинског отпада, односно, да је предат овлашћеним опратерима чиме ће, истакао је, бити решен проблем дивљих депонија таквог отпада.

Говорећи о урушавању зграде у Видовданској, до чега је дошло због ископавања на плацу поред те зграде, Весић је казао да је грађевинска инспекција поднела кривичне пријаве против инвеститора, надзорног органа и извођача радова и додао да су многи дали изјаве, а да ће тужилаштво утврди ко је одговоран.

Навео је да ће у понедељак поново бити одржан састанак на којем ће се размотрити трајно решавање стамбеног проблема станара из Видовданске улице.

Kако каже, постоје два начина да се станарима надокнади материјална штета, а један је да то уради инвеститор који ће, каже, имати кратак рок да се о томе изјасни.

Други начин је да то учини Град и затим да наплати од инвеститора тако што ће му у судском поступку одузети плац на којем је почело копање.

“Град Београд и општина Врачар ће трајно решити њихов проблем и неће се поновити ситуација из 2008. године када се на сличан начин обрушила зграда у Дубљанској улици, а тим људима до данас није решено стамбено питање“, рекао је Весић.

Навео је да су станари из Видовданске смештени у хотелу “Славија“, али да ће им ускоро бити изнајмљени станови што ће, каже, морати да плати инвеститор.

Оставите Коментар