Грађани Србије заслужују правду. Без правде нема ни права. Kрајем прошле недеље био сам сведок дивног догађаја. У Београду је свечано отворена реконструисана Палата правде, уз присуство председника Србије Александра Вучића, премијерке Србије Ане Брнабић, министарке правде Неле Kубуровић, министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, шефа Делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција, републичког јавног тужиоца Загорке Доловац, председнице Уставног суда Весне Илић Прелић, председника Вишег суда Александра Степановића као и судија и тужилаца и других државних и локалних функционера и гостију.
Нова Палата правде је слика напретка целог друштва и истовремено бољег и већег животног стандарда, као и слика сваке болнице која је у Србији изграђена или обновљена претходних година.
Председник Вучић је на отварању истакао да је поносан сам и због судија, тужилаца, заменика, који ће у овој згради имати боље услове, своје кабинете, али најважније је да ће грађани који овде долазе видети бољитак и напредак.
Министарка Kубуровић је подсетила да је реконструкција највеће зграде правосудних органа у земљи трајала 29 месеци и да су запосленима, судијама и тужиоцима обезбеђени модерни услови рада. Створени сви услови да се суђења заказују чешће, како би се грађанима омогућила суђења у разумном року и лакши приступ правди.
Председник Вишег суда Степановић рекао је да је зграда Палате правде била и остала симбол београдског и српског правосуђа и да усељење у зграду Палате правде, која је опремљена по највишим стандардима ЕУ, не представља само усељење у зграду, већ и искорак ка унапређењу владавине права и основним демократских начела.
У ову здраду смештени су Виши суд и Више јавно тужилаштво у Београду, Друго основно јавно тужилаштво и кривично одељење Другог основног суда у Београду.
Иначе, пошта у Палати правде је измештена на средину централног хола, а промењен је и изглед шалтер сале. Нова реорганизација ће свакако допринети и лакшем сналажењу и бржем завршавању посла странкама. Бржи пут до правде грађанима требало би да обезбеди и већи број судница. Сада их је 70, са мултимедијалном опремом, постављени су и монитори на којима ће и странке и браниоци моћи да прате изношење доказа, али и ротационе камере за случај додатног снимања. Спољашњи изглед зграде остао је исти, али само на први поглед. Уграђени су алуминијумска столарија и рефлектујућа стакла. Реконструкција највеће судске зграде у Србији од 26.000 квадратних метара трајала је 30 месеци. На њеном новом изгледу свакодневно је радило око 200 радника.
Прва суђења у згради од 26.000 квадратних метара, почела су 4. новембра, пред Вишим судом у Београду. У обнову зграде уложен је 21 милион евра. ЕУ је дала девет одсто, док је 91 одсто те вредности дала држава Србија. Радови на реконструкцији Палате правде почели су у марту 2017, а завршени су у септембру ове године, када су почела усељења опреме и намештаја, а сада и предмета.
Наш народ треба увек да зна шта све чини државно руководство и за нашу државу и за све наше грађане. Све набројано у овом тексту заслужује честитке и велико ХВАЛА!
Овом приликом честитам председнику Србије и Влади Србије, Министарству правде и министарки, председнику Вишег суда, као и свим грађанима наше државе.
Браво за државно руководство на челу са Александром Вучићем!

Image result for ugljesa mrdic"

Угљеша Мрдић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here