Грађани Србије заслужују правду. Без правде нема ни права. Kрајем прошле недеље био сам сведок дивног догађаја. У Београду је свечано отворена реконструисана Палата правде, уз присуство председника Србије Александра Вучића, премијерке Србије Ане Брнабић, министарке правде Неле Kубуровић, министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, шефа Делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција, републичког јавног тужиоца Загорке Доловац, председнице Уставног суда Весне Илић Прелић, председника Вишег суда Александра Степановића као и судија и тужилаца и других државних и локалних функционера и гостију.
Нова Палата правде је слика напретка целог друштва и истовремено бољег и већег животног стандарда, као и слика сваке болнице која је у Србији изграђена или обновљена претходних година.
Председник Вучић је на отварању истакао да је поносан сам и због судија, тужилаца, заменика, који ће у овој згради имати боље услове, своје кабинете, али најважније је да ће грађани који овде долазе видети бољитак и напредак.
Министарка Kубуровић је подсетила да је реконструкција највеће зграде правосудних органа у земљи трајала 29 месеци и да су запосленима, судијама и тужиоцима обезбеђени модерни услови рада. Створени сви услови да се суђења заказују чешће, како би се грађанима омогућила суђења у разумном року и лакши приступ правди.
Председник Вишег суда Степановић рекао је да је зграда Палате правде била и остала симбол београдског и српског правосуђа и да усељење у зграду Палате правде, која је опремљена по највишим стандардима ЕУ, не представља само усељење у зграду, већ и искорак ка унапређењу владавине права и основним демократских начела.
У ову здраду смештени су Виши суд и Више јавно тужилаштво у Београду, Друго основно јавно тужилаштво и кривично одељење Другог основног суда у Београду.
Иначе, пошта у Палати правде је измештена на средину централног хола, а промењен је и изглед шалтер сале. Нова реорганизација ће свакако допринети и лакшем сналажењу и бржем завршавању посла странкама. Бржи пут до правде грађанима требало би да обезбеди и већи број судница. Сада их је 70, са мултимедијалном опремом, постављени су и монитори на којима ће и странке и браниоци моћи да прате изношење доказа, али и ротационе камере за случај додатног снимања. Спољашњи изглед зграде остао је исти, али само на први поглед. Уграђени су алуминијумска столарија и рефлектујућа стакла. Реконструкција највеће судске зграде у Србији од 26.000 квадратних метара трајала је 30 месеци. На њеном новом изгледу свакодневно је радило око 200 радника.
Прва суђења у згради од 26.000 квадратних метара, почела су 4. новембра, пред Вишим судом у Београду. У обнову зграде уложен је 21 милион евра. ЕУ је дала девет одсто, док је 91 одсто те вредности дала држава Србија. Радови на реконструкцији Палате правде почели су у марту 2017, а завршени су у септембру ове године, када су почела усељења опреме и намештаја, а сада и предмета.
Наш народ треба увек да зна шта све чини државно руководство и за нашу државу и за све наше грађане. Све набројано у овом тексту заслужује честитке и велико ХВАЛА!
Овом приликом честитам председнику Србије и Влади Србије, Министарству правде и министарки, председнику Вишег суда, као и свим грађанима наше државе.
Браво за државно руководство на челу са Александром Вучићем!

Image result for ugljesa mrdic"

Угљеша Мрдић

Оставите Коментар