Партизаново европско пролеће могло би да се заврши пре него што уопште и почне

starsport

Европска фудбалска унија (УЕФА) данас ће изрећи казну црно-белима због подршке навијача генералу Ратку Младићу на мечу против Јанг бојса, а према речима потпредседника клуба Владимира Вулетића, једна од опција је и дисквалификација из Лиге Европе!

КАЗНЕ НА РАЗМАТРАЊУ ЗА ПАРТИЗАН
* Новчана казна
* Новчана казна + затварање дела стадиона
* Затварање целог стадиона
* Одузимање бодова у групи
* Избацивање из Европе

Српски шампион би 15. фебруара требало да дочека Викторију из Плзења у првом мечу шеснаестине финала ЛЕ. Међутим, да ли ће та утакмица бити одиграна, знаће се сутра, после седнице Дисциплинске комисије УЕФА.

Озбиљни прекршаји

Црно-белима се на душу ставља то што су „гробари“ истакли транспарент са натписом „Нек је твојој мајци хвала“, што је протумачено као расистичка порука, односно подршка Ратку Младићу. Поред тога, делегат меча пријавио је Партизан због утрчавања навијача на атлетску стазу, коришћења пиротехнике и разгласа, блокираних степеница на трибинама и неакредитованих новинара на терену.

Вазура: Очекујем новчану казну

Генерални директор Партизана Милош Вазура каже да је могуће да црно-бели Викторију Плзењ дочекају на празном стадиону, али верује да је реалније да добију новчану казну.
– Не бих да прејудицирам ништа. Најгора казна је затварање стадиона. Ми смо условно кажњени, тако да је могуће да се та санкција активира. Али мислим да ће остати све на финансијској казни. Ту нема правила колика би казна могла да буде. Они ће донети одлуку, па онда следи жалба- рекао је Вазура за Информер.

Вулетић каже да су у питању веома озбиљни прекршаји, али најреалније је да Партизан буде кажњен одигравањем утакмице пред празним трибинама.

– Партизан је већ условно кажњен играњем без публике на свом стадиону. Мени не делује далеко од реалности да се та условна казна сада активира. И вероватно ће таква одлука бити донета. Међутим, према правилнику, могуће су и две друге казне. Прва је одузимање бодова, а друга избацивање из европског такмичења. Надам се да се ниједна од те две могућности неће догодити – истиче Вулетић за Информер.

Потпредседник црно-белих узда се у чињеницу да је жреб већ обављен и да се досад није дешавало да неко буде избачен из Европе након што је већ учествовао у извлачењу парова за наредну рунду.

– Тешко ми је да замислим да ће нас избацити имајући у виду да је жреб већ одржан. Неки од званичника УЕФА који су нам наклоњени рекли су нам да им је пао камен са срца кад су нас видели у жребу, јер су на основу тога схватили да дисквалификације неће бити. Ипак, немојмо заборавити да смо прошле године преиначили одлуку да будемо избачени из Европе на три године због наводног кршења финансијског фер плеја. У свему томе видимо да постоји озбиљна тенденција да се Партизан у УЕФА карактерише као вишеструки прекршилац – рекао је Вулетић.

Већ играли две утакмице без публике

Партизан је ове сезоне већ играо две утакмице без присуства навијача. Први пут то је било у плеј-офу за Лигу Европе против Видеотона (0:0), а потом и против Динамо Кијева у 2. колу Б групе Лиге Европе. Црно-бели су тај меч изгубили са 3:2, иако су на полувремену водили 2:0.

Чех у комисији

Потпредседник Партизана је открио да ће у одлучивању о Партизановој казни учествовати и један члан комисије из Чешке. Уз то, и делегат који је писао извештај с утакмице против Јанг бојса био је Чех.

– Партизан је изнео писану документацију у вези с наводима чешког делегата са утакмице против Јанг бојса. Подвлачим чешког, јер не треба заборавити да би Партизан требало да игра против чешког клуба у шеснаестини финала Лиге Европе. Наравно, УЕФА, кад је одредила делегата, није могла да зна с ким ћемо ми играти у нокаут фази. Али чињеница је да ће Дисциплинска комисија одлучивати на основу извештаја чешког делегата – истакао је Вулетић.

Извор: informer.rs

--