У Центру за обуку у Залужанима, код Бањалуке, свечано је данас постројена Јединица жандармерије, чиме је званично представљена нова организациона јединица Министарства унутрашњих послова Републике Српске, формирана ради унапређења безбедности Српске, њених грађана и имовине
Након постројавања јединице интонирана је химна Републике Српске „Моја Република“.

Формирање Жандармерије уследило је у оквиру реорганизације интервентних снага МУП-а ради бржег и ефикаснијег одговора на безбедносне изазове са којима се суочава Српска, укључујући и велики број илегалних миграната.

Жандармерија, је попуњена припадницима активног састава МУП-а, првенствено младим полицајцима који су образовање стекли на Полицијској академији.

Првобитна идеја је била да се формира резервни састав полиције, али се од тога одустало, јер је утврђено да би за то био потребан дужи временски период. Стога је у јуну донесена одлука да се формира Жандармерија.

И идеја о резервном саставу и одлука о Жандармерији наишле су на критике у Федерацији БиХ.

Амбасада САД саопштила је данас да ће наставит помно да прати Жандармерију Републике Српске и све друге нове полицијске структуре у БиХ да би обезбедили да оне делују конзистентно, у складу с постављеним циљевима.

То је саопштено сарајевском порталу Аваз из Амбасаде САД, а након што је у Центру за обуку у Залужанима, код Бањалуке, раније данас постројена нова организациона јединица Министарства унутрашњих послова РС – Јединица жандармерије.

У саопштењу Амбасаде САД се наводи да они улажу милионе долара у БиХ да би дале подршку немилитаризованим полицијским агенцијама чија је одговорност, пре свега, заштита интереса грађана.

„И даље ћемо одговоран рад полиције, чија је мисија искључиво цивилна, сматрати приоритетом за целу БиХ. Полицијске снаге у БиХ морају бити професионалне, одговорне, координиране и интероперабилне с другим агенцијама за спровођење закона ради суочавања са заједничким претњама, заштите интереса грађана и очувања стабилности БиХ“, навели су из Амбасаде САД.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар