Група републиканаца у америчком Конгресу прикључила се источноевропским политичарима које подржава Русија са заједничким циљем да зауставе утицај милијардера Џорџа Сороша.

ВАШИНГТОН – Група републиканаца у америчком Конгресу прикључила се источноевропским политичарима које подржава Русија са заједничким циљем да зауставе утицај милијардера Џорџа Сороша, пише данас америчко издање портала Политико.

Предвођени републиканцем из Њу Џерсија Крисом Смитом и сенатором Јуте Мајком Лијем, конзервативци су упутили неколико писама, између осталог и државном секретару Рексу Тилерсону, у којима оптужују Сороша да користи донације за настојање да у европску политику унесе своје либералне идеје. Исту оптужбу често износи и Москва која Сорошево финансирање група цивилног друштва у бившим совјетским републикама схвата као заверу за инсталирање прозападних влада.

Док су републиканци годинама сматрали Сороша смртним непријатељем на домаћој политичкој сцени где је улагао десетине милиона долара за подршку демократским кандидатима, њихове политике на међународној сцени биле су много сличније.

Сорошеви напори да подстакне демократију и искорени корупцију у земљама некадашњег источног блока поклапали су се са традиционалним републиканским спољнополитичким циљевима.

Ствари су међутим, почеле да се мењају након изненађујуће победе Доналда Трампа који је у кампањи истицао националистичке теме, пише Политико.

Политичари са националистичким опредељењем у неколико држава источног блока постали су све агресивнији у тражењу међународне подршке за свој рат против Сороша, а стиче се утисак да су пронашли бар неколико савезника међу републиканцима.

У средишту писама Лија, Смита и њихових колега су финансирање Сорошевих фондација у Македонији и у мањем обиму у Албанији.

Републиканци у једном писму између осталог изражавају забринутост да „организације које подржава Сорош“ гурају реформе „са крајњим циљем да премијеру и влади дају пуну контролу над правосуђем“.

Писма у којима се од Стејт департмента тражи информација о америчкој страној помоћи Сорошевим групама на Балкану, уследила су после лобирања десно оријентисане партије ВМРО ДПМНЕ у Македонији.

Председник Фонда за отворено друштво Крис Стоун сматра да аутократски режими виде Трампов успон као бланко подршку за противљење реформама.

„Ауторирарни политичари, који се данас означавају као ‘илиберали’ дуго су се противили Џорџу Сорошу и визији отвореног друштву, али их је Трампова победа охрабрила да иду још даље“, рекао је Стоун за Политико.

До сада лобирање републиканаца против Сороша у Македонији није дало много резултата, али укључивање неколико угледних републиканаца, међу којима и сенатора Тексаса Теда Круса узнемирило је америчку дипломатију која са забринутошћу гледа на утицај Москве на Капитол Хилу.

Русија покушава да искористи кризу у Македонији да посеје семе неповерења у САД и привуче десничарску партију у своју орбиту, кажу регионални аналитичари упозоравајући да забринутост републиканаца даје Москви велики пропагандни поен, пише Политико. Са друге стране, руски медији на енглеском похвалили су писмо Лија и Смита као доказ да је Америка крива управо за оно за шта је оптужује Русија у 2016. – мешање у унутрашњу политику других земаља.

Новости