Kинеско Министарство спољних послова саопштило је данас да је званични Пекинг дубоко забринут због ескалације тензија и насиља између Палестине и Израела, оцењујући да излаз из сукоба лежи у решењу о успостављању независне државе Палестине.

„Кина изражава дубоку забринутост због тренутне ескалације тензија и насиља између Палестине и Израела и позива релевантне земље да задрже присебност и уздржаност, одмах прекину ватру, заштите цивиле и спрече даље погоршање ситуације“, наводи се у саопштењу кинеског министарства.

Напомиње се да поновни сукоб још једном показује да дуготрајно замрзавање мировног процеса не може да потраје.

„Основни излаз из сукоба лежи у имплементацији решења о две државе и успостављању независне државе Палестине“, поручују из кинеског Министарства спољних послова.

Како су истакли, међународна заједница треба да делује хитније, омогући наставак мировних преговора између Палестине и Израела и пронађе начин за постизање трајног мира, напоменувши да ће Пекинг наставити да сарађује са међународном заједницом по овом питању.

Генерална скупштина УН је 2012. године усвојила резолуцију којом се Палестина признаје као држава која није чланица посматрач у УН.

Најмање 300 особа је погинуло и више од 1.100 рањено у центру и југу Израела који су од јутрос под снажним ракетним ударима из Газе, преносе израелски медији док су на другој страни, у израелском нападу на Појас Газе погинуле 232 особе, а рањено њих 1.697, саопштило је палестинско министарство здравља.

Хамас је преузео одговорност за напад и навео да је лансирано 5.000 ракета, јављају светске новинске агенције.

Израелска војска саопштила је да се на територију земље инфилтрирао велики број терориста, као и да су око два сата након напад на Израел покренули ваздушне ударе на појас Газе.

Израелска војска је прогласила приправност за рат и оптужила палестински Хамас, који има власт у Појасу Газе, за овај напад.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да се Израел налази у стању рата а не у формату операције

„Грађани Израела, ми смо у рату“, каже он. „И ми ћемо победити. Непријатељ ће платити цену какву никада раније нису знали“, рекао је он у свом првом обраћању јавности након почетка палестинског напада.

Оставите Коментар