Митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић упокојио се у Подгорици после тешке борбе са вирусом корона.

Будући Амфилохије, а тада тек замомчени Ристо изгледао је овако. У време ових фотографија, био је само скромни студент београдске Богословије.

Ристо Радовић рођен је на православни Божић, 7. јануара 1938. године у Барама Радовића у Доњој Морачи. Завршио је Богословију Светог Саве у Београду. На Богословском факултету СПЦ у Београду дипломирао је 1962. године.

Поред теолошких наука, на Филозофском факултету у Београду, студирао је класичну филологију. Постдипломске студије наставља у Берну и Риму.

Одатле прелази у Атину, у којој, за време седмогодишњег боравка, поред свакодневне парохијске службе, успева да докторира, а тезу, коју иначе пише на грчком језику, о Светом Григорију Палами, брани уз највишу могућу оцену. Потом, годину дана проводи на Светој Гори, а онда је позван да предаје на Руском православном институту „Свети Сергије“ у Паризу од 1974. до 1976, где уз осталих пет језика које је савладао, усавршава и француски језик.

По повратку, у Београду је биран за декана Богословског факултета и ванредног професора, крајем 1985. изабран је за епископа банатског са седиштем у Вршцу, одакле је уочи Божића 1990. године дошао и на Цетињу устоличен за митрополита црногорско-приморско-скендеријско-брдско-зетског и пећког трона егзарха. Устоличен је у веома тешко време. Након дуге комунистичке власти многе цркве су биле запуштене, а број свештеника је умањен, а читаве генерације су биле под дејством комунистичке идеологије, може се прочитати на Википедији на српском језику.

Амфилохије је подстакао обнову цркава и манастира и повећао број свештеника. Покренуо је 1992. гласило Црногорско-приморске митрополије „Светигора“, а покренуо је и широку издавачку активност.

Оставите Коментар