У многим земљама почињу протести. Свет је на ивици кризе. Да ли ће Русија успети да се одупре овом светском тренду?

Kатализатори почетка протеста у САД-у била су превелика полицијска овлашћења, због чега је црни амерички држављанин изгубио живот.

Тренутно се, поред САД-а, протести шире и на европске земље. Револуција тестирана у Украјини, познати Мајдан из 2013-2014, био је само глобална проба.

Сада револуције могу започети широм света. Протестно расположење грађана различитих земаља узело је маха. На то је утицала и самоизолација.

У ствари, људи широм света су већ уморни од самовоље власти. Многе владе „стежу каиш“, ускраћујући грађанима сва права. Дуго је и трајало. Шта у таквој атмосфери може да очекује Русија?

У Русији, као и свуда, постоји криза. Људи су такође уморни од неиспуњених обец́ања власти. А због дуготрајне самоизолације, многи су изгубили посао. Садашња влада данас није најбоља оцењена.

Али глобални протести се вероватно неће догодити у Русији. Или су барем немогући у овом тренутку и у блиској будућности. Проблем је друге природе. Пад цена нафте, не баш стабилан курс рубља, незапосленост, то су стварне потешкоће.

Поред тога, многе земље имај негативан став против Русије и стално уводе нове санкције. То погађа државни буџет, али вец́ина грађана схвата да се против земље води озбиљна непријатељска игра и специјални рат.

У блиској будућности Русија може да очекује финансијску кризу, као 90-их. Поготово ако САД не буду успеле да се носе са својим Мајданом и уђу у хаос.

Светска економија зависи од њих. Можда ће Kина преузети вођство у економији. Ако се уједини с Русијом, у смислу разарања Сједињених Држава у економском смислу, то ће бити судбоносна опција.

Данас, будућност света и Русије зависи од многих фактора. Али свакако, ниједна револуција, неће довести до доброг. Постоји пример Украјине. Тамо где је животни стандард драстично опао, а безакоње постало норма.

Сада се то може догодити у Сједињеним Државама, као и у Европи и Русији. Остаје само да чекамо и гледамо шта ће уследити.

Оставите Коментар