Закон о слободи вероисповести, недавно усвојен у црногорском Парламенту, изазвао је протесте у Црној Гори и на Балкану, али и у Италији, где је удружење „Глас у тишини“ (Una voce nel silenzio) изразило солидарност са Српском православном црквом, уз поруку да не желе да Црна Гора постане ново Косово.

Волонтери из удружења „Глас у тишини“, који су посвећени одбрани хришћанских заједница широм света, окупили су се испред Конзулата Црне Горе у Милану, како би исказали неслагање са Законом о слободи вероисповести. Закон који је усвојен 27. децембра резултирао би одузимањем све црквене имовине стечене до 1918. године.

Стефан Павези, председником удружења „Глас у тишини“ рекао је за Спутњик да Удружење помаже прогоњеним хришц́анима широм света, а тренутно је активно у Сирији, Палестини и на Косову.

– Помажемо људима тако што предлажемо неке иницијативе у Италији током којих позивамо стручњаке и волонтере који су били на тим територијама да кажу шта се дешава и затим прикупљамо и средства за помоћ. У Палестини смо обновили фудбалски терен, у Сирији помажемо при обнови цркве у Хомсу, док смо на Косову помогли у неколико српских школа и енклава. Тренутно планирамо да отворимо канцеларију на Косову за српску децу – истакао је Павези.

– Дошли смо пред Конзулат Црне Горе у Милану да мирним путем изразимо наше неслагање са Законом о слободи вероисповести. Сматрамо да би тај закон о требало да гарантује места богослужења религијама које су заступљене у тој држави, а не да их одузима. Плашимо се да ће настати ситуација као на Косову, да ће ислам почети да преовладава, са свим пропратним проблемима. Пошто Црна Гора игра за Запад, желели бисмо да спречимо да постане ново Косово – додао је он.

Помоћ српским енклавама на Космету

Удружење „Глас у тишини“ годинама на Косову помажете српским енклавама.

– На Косову су енклаве одвојене. У питању су мала села са већинским албанским становништвом. Имају економске потешкоће, врло често не могу да раде и живе од помоћи која долази из Србије. Већина омладине одлази кад види да је тешко наћи посао – рекао је Павези.

– Ми помажемо људима који одлуче да остану, а посебно помажемо школама. Верујемо да кроз културу можемо променити овај менталитет и да можемо успети у оживљавању Косова, на коме се налазе бројни манастири српске, али и европске културе. На Косову постоји велики проблем исламског екстремизма и дроге. То је држава преко које иде већина канала за трговину дроге који стижу у Европу. Затражили смо од посланице италијанског Парламента Силвије Сардоне, која је била на Косову током избора, појачану контролу Европске уније над овом територијом – закључио је председник удружења „Глас у тишини“.

Leave a Reply