Република Српска обележава, 9. јануар, Дан Републике, а Бањалука празник дочекује окићена заставама.
Заставе су постављене на главним саобраћајницама кроз ужи центар града у улицама Kраља Петра Првог Kарађорђевића, Младена Стојановића, Вука Kараџића и Алеји Светог Саве.

Због пандемије вируса корона, за разлику од претходних година, овај 9. јануар биће обележен у складу са предложеним епидемиолошким мерама.

Додик: 9. јануар – дан српског народа, слободе и државности

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, изјавио је данас да постојање 9. јануара – Дана Републике Српске није упитно и да околности пандемије вируса корона нису промениле ништа у вези с тим.

Додик је, поводом обележавања Дана Републике Српске, за РТРС рекао да Дан Републике не може да буде промењен, како је навео, „инквизицијским одлукама међународних судија или пак, неког самозваног високог представника или било кога другог“.

Додик је истакао да ће 9. јануар дефинитивно остати дан српског народа, слободе и државности.

„Ми смо се борили за слободу да бисмо имали државу, ми од тога не бежимо и нећемо да се кријемо. Генерације су створиле Дан Републике и важно је да он остаје будућим генерацијама и то не да бисмо иритирали друге, већ зато што то нама припада, ово је наше, ми смо се за ово борили стотинама година“, нагласио је Додик.

Он је рекао да су се Срби на овим просторима још од времена турске окупације, па све до 9. јануара 1992. године борили за државу заједно са Србијом.

„Нису се борили за неку БиХ. Ми се не боримо ни данас за БиХ, она је за нас наметнути оквир у коме ми још увек трпимо. Ништа добро нисмо добили од БиХ, нема ниједног елемента који би у ових 20 и више година могао да се покаже као нека добробит“, сматра Додик.

Он је поручио да је Република Српска неупитна и да је неће уништити којекакви позиви на уставне промјене.

„Нема тих промена. Ми смо против новог високог представника, он није овде добродошао, ко год био. Високи представник је показао да је антисрпски настројен, јер је тако наступао…Нови представник долази као муслимански поданик који треба да девастира Републику Српску и српски народ и њен идентитет, да направи неку квазимуслиманску државу коју они сами не могу да направе, па призивају разне интервенције“, оценио је Додик.

Цвијановић одликовала заслужне институције и појединце

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић одликовала је данас, поводом 9. јануара – Дана Републике, заслужне институције и појединце.

Свечаност доделе одликовања почела је минутом ћутања за све који су изгубили битку за живот у пандемији вируса корона, преноси РТРС.

Председница Српске, на предлог Министарства здравља и социјалне заштите РС, одликовала је хероје 2020. и то Универзитетски клинички центар Републике Српске, девет болница у Републици Српској и 55 домова здравља у Српској.

Одликовани су за изузетне заслуге и допринос у организовању, спровођењу и пружању медицинске помоћи, спасавању људских живота, као и сваки други вид подршке и улагања херојских напора у борби против пандемије ковида-19, а за чији је допринос заслужан целокупан здравствени систем којег чине сви здравствени радници и немедицински сектор.

Изузетан допринос у организовању и пружању медицинске помоћи, спасавајући људске животе, а жртвујући свој, дали су примаријус доктор Драган Војводић, који је обављао дужност на Kлиници за унутрашње болести УKЦ-а РС, доктор медицине Марко Пекија, који је дужност обављао на Kлиници интензивне медицине за нехируршке гране УKЦ, Владимирка Мирнић, лабораторијска техничарка, која је била запослена у Заводу за лабораторијску дијагностику УKЦ и Ђоко Михајловић, који је обављао функцију генералног секретара Црвеног крста РС.

Међу одликованима су и Институт за јавно здравство, Фонд здравственог осигурања и Републичка управа цивилне заштите Републике Српске.

Вишковић: Република Српска – гаранција нашег опстанка

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је честитку свим грађанима поводом Дана Републике Српске.

„Данас обележавамо један од најважнијих датума у нашој историји, рођендан Републике Српске, која је гаранција нашег опстанка и очувања наше слободе, традиције и идентитета“, навео је Вишковић у честитки.

Додао је да, прослављајући Дан Републике, „одајемо почаст и изражавамо захвалност свима који су учествовали у стварању Републике Српске и који су положили свој живот да би ми данас живели у миру и слободи“, преноси РТРС.

Вишковић је истакао да „њихова жртва обавезује да чувамо Републику Српску, да је даље изграђујемо и развијамо и да у том духу одгајамо генерације које долазе“.

Вишковић је истакао да је „поносан на Републику Српску и њене институције, јер су у условима пандемије вируса корона, као и других недаћа с којима смо били суочени у претходним временима, квалитетно одговориле на све изазове и својим одговорним ђеловањем значајно помогле у заштити живота и здравља грађана и очувању наше економије“.

„Уверен сам да ће Република Српска, у времену које је пред нама, наставити да јача економски, и дужност свих нас је да предано радимо на њеном развоју и просперитету“, наводи се у честитки.

Оставите Коментар