Председник Србије Александар Вучић рекао је да је постинут договор у Бриселу, а да ће се јединице Росу повући са административних прелаза.

Председник Србије Александар Вучић потврдио је данас да је српска страна у Бриселу прихватила, како је ЕУ саопштила, компромисни предлог за деексалацоију ситуације на северу Косова и Метохије.

Вучић је пренео да су се, под тачком 1, обе стране у Бриселу договориле да се РОСУ повуку са Јариња и Брњака, симутано са уклањањем барикада, 2. октобра од 8 сати, и да се РОСУ повуку најкасније до 16 сати тог дана.

  • Дошли смо до неке врсте компромисног решења за деескалацију ситуације на северу Косова, којим сам веома задовољан. Договорено је да се РОСУ повуку са Јариња и Брњака 2. октобра од 8 сати симултано са уклањањем барикада, најкасније до 16 сати – рекао је председник Србије Александар Вучиц́.

Такође, КФОР ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања.

  • Кфор ће своје снаге поставити на Јариње и Брњак и остаће ту око две недеље како би сачувао сигурност – рекао је Вучић.

Под тачком два, од 4. октобра од 8 сати успоставља се „стикер“, односно режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, а о чему се ће се тек водити разговарати у Бриселу.

  • 4. октобра се успотавља „стикер режим“ као привремена мера, пре коначног решења које је одложено. То сматрам великим успехом наше стране – рекао је Вучић.

Такође, као тачка 3 договорена је Радна група коју ће чинити представници ЕУ, Београда и Приштине, и тражиће трајно решење за таблице, на основу европских стандарда и пракси.

  • Први састанак ће бити 21. октобра, а у шест месеци Радна група ће представити своје налазе и коначно решење за највиши ниво дијалогшког формата. То је оно што је постигнуто – рекао је Вучић.

Како каже, у смислу данашњих преговора, констатована је забринутост коју је исказала београдска страна због не имплементације бриселског споразума.

  • ЕУ је позвала све стране да испоштују све претходно договорене потписане споразуме – рекао је Вучић и додао да ће ЕУ као приоритетну ствар на следећем састанку разматрати Заједницу српских општина.

Вучић је рекао да је за нас важан одлазак наоружаних припадника РОСУ са севера, додаје да је то једна од најважнијих ствари за нас.

  • Верујемо да је ово био један добар показатељ да у будућности такве акције Албанаца се неће догађати и биће јасно да се такве ствари не могу дешавати. Повратак КФОР-а показује да је могуће остварити додатне гаранције за сигурност и безбедност српског становништва на Косову – рекао је Вучић.
  • Мане овога што је постигнуто су две. Једна је та што ће до неког тежег решења морати да дође у неком периоду од 6 месеци, у договору и оно што споразум омогућава употребу свих таблица, али је у пракси потпуно јасно да ће оне моћи да буду коришћене само на северу Косова – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да смо ми ти који смо увели „стикер“ режим за њих, јер не желимо да признамо независност.

Како је истакао Вучић, људи знају да је ово највише што у овом тренутку може да се постигне.

  • Додаје да је држава реаговала на паметан и одговоран начин, показали смо да ћемо бити уз свој народ. Показали смо им и да ће Србија, уколико други не буду радили свој посао, бити спремна да сама сачува и заштити свој народ – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да свако ко је реалан и објективан зна да ситуација на Косову и Метохији никада неће бити добра.

  • Историју да вратимо 50 или 100 година уназад не можемо. Данас је тамо 7 посто Срба – рекао је Вучић.

Подсетимо, Мирослав Лајчак, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине рекао је да је у Бриселу постигнут договор.

  • После два дана интензивних преговора, споразум о деескалацији и корак унапред је управо постигнут. Захваљујем се Беснику Белимију и Петру Петковићу на њиховој спремности да преговарају и постигну договор зарад добробити грађана – рекао је Лајчак.

Оставите Коментар