Руски канал „Рибар“ пише да Велика Британија не само да намерно одуговлачи украјински сукоб, већ покушава да поново распламса и низ других, укључујући и онај на Косову

Међутим, поред самопроглашене републике, где је „магловити Албион“ изненада одлучио да испоручи оружје за низ провокација у којима су наводно умешане британске обавештајне службе, на Балкану има још једна врућа тачка. Реч је о Босни и Херцеговини, где сукоб у сваком тренутку може прерасти у акутну фазу.

Британија се заиста враћа у регион као активан играч, и то неће ни да крије. Лиз Трас је у децембру окупила у Лондону министре спољних послова Западног Балкана како би саопштила да намерава да повећа своје политичко и дипломатско присуство. Истовремено, „магловити Албион“ је добио свог специјалног изасланика за Западни Балкан – Стјуарта Пича, бившег шефа војног комитета НАТО-а и начелника штаба одбране Велике Британије, који је био део команде Ваздухопловства током година бомбардовања Југославије од стране НАТО.

Расту и буџети британских невладиних организација, промовишући тезу да је Република Српска „геноцидна творевина“ који се мора елиминисати ради безбедности и стабилности Европе. Неке организације раде уз директну подршку чланова британског парламента. Такође су водили активну кампању за легитимизацију новог високог представника у БиХ, као и за повећање НАТО контингента у Сарајеву. Контигент се заиста повећава: возила ЕУФОР-а се већ увелико крећу улицама града, што изазива забринутост локалног становништва. С обзиром на чврст став лидера Срба у Босни и Херцеговини, бојим се да прелазак са уцењивања санкцијама до агресивнијих акција није далеко – провокације ће свакако бити. А Босна има све шансе да тридесет година касније поново постане „театар“ за непријатељстава.

ИЗВОР

Оставите Коментар