РУМУНСКЕ власти одлучиле су да од 17. априла забране улазак за бродове под заставом Русије у румунске луке, саопштила је прес-служба Румунске управе за поморство.

Забрањује се улазак у румунске луке свим бродовима који су регистровани под руском заставом, укључујући и бродове који су заменили руску заставу заставом било које друге државе или су заменили регистрацију у Русији регистрацијом у било којој другој држави после 24. фебруара 2022. године, преноси РИА Новости.

Изузеци ће бити бродови којима је потребна помоћ и они који морају хитно да пристану у луку из безбедносних разлога или ради спасавања људских живота.

Осим тога, ограничења се не односе на бродове који у ЕУ транспортују гас, нафту и нафтне деривате, титанијум, алуминијум, бакар, никл, руду гвожђа, одређене хемијске производе, несанкционисане фармацеутске производе, храну, пољопривредне производе, ђубрива, нуклеарно гориво и опрему за нуклеарне електране, угаљ и друге врсте фосилних горива.

Лист Известија подсећа да нови пакет санкција који је ЕУ увела Русији због њене војне операције у Украјини укључује забрану уласка у луке ЕУ након 16. априла за бродове регистроване под руском заставом, изузимајући пољопривредне и прехрамбене производе, хуманитарну помоћ и енергенте.

Оставите Коментар