Kао бомба у румунској јавности ођекнула је вест да су румунске власти једине у Европи тојест у ЕУ, донеле одлуку да упркос противљењу Бриселских званичника преместе амбасаду земље из Тел Авива у Јерусалим, прва држава која је то урадили после потеза Трампа и САД, али још шокантније су дошекани прошлонедељни натписи у медијима да је Румунија спремна да изађе из Европске Уније и уђе у алијансу са Америком и Израелом.

После излазка САД из споразума са Ираном, румунски званицници су одлучно стали на страну Трампа. Исцурела је информација да је на састанку вође владајуцих социјалиста Румуније Ливиу Драгне-е и израелског премијера Нетањахуа било речи баш о овом могућем сценарију. Незваницно, Израел и САД би биле спремне да покрију трошак Румуније од око 300 милијарде еура у првих пет година колико би земља изгубила изласком из Уније тојест губитком приступа фондовима ЕУ.

Незадовољство Румуније са ЕУ није ништа ново, и датира још од почетка 2014. године, када су Драгнеа бивши премијер Понта и министар финансија Валцов саставили стратегију РОЕXИТА. Kамен спотицања су такозване квоте за избеглице ЕУ , затим ригидни прописи Брисела који су довели до колапса индустрије пољопривреде банкарства рударства земље и до егзодуса преко 3 милиона Румуна на Запад.

Иритира и непрестано мешање Брисела у независно судство земље, тзв борба против корупције која је само изговор да странци овладају судством и земљом, демарши западних амбасада итд.. С друге стране Социјалистичка Влада покушава да земљу отвори и ка Истоку и бившим несврстаним земљама што Брисел неодобрава .

Америка са друге стране већ има 2 војне базе у Румунији, једну ракетну у Девеселу на југу земље и једну ваздусну код Kонстанце где се допремају све америчке трупе и наоружање које даље иду на Блиски Исток. Америка је чак хвалила шпијунске службе Румуније које су успеле да тајним каналима дођу до списа нуклеарног програма Ирана и предају га Американцима. Ово сто се десава сад у Румунији је типично мењање једног зла за друго.

Све анкете показују да се преко половине становника са сетом сећа периода комунизма и Чаушеску-а, кад је Румунија била независна војна и индустријска сила региона без дугова према лихварима из ММФ-а и Светске банке. Вецина Румуна не зели никакве сукобе са Русијом, ал политика Румуније до тога неминовно води, јер иако су Румуни добили Ф 16 и патриот ракете од Америке и НАТО они нису никакав гарант сигурности против много напредније војне технике Русије. Kао сто знамо, Румунија је у ЕУ и НАТО гурнута на основу лажне анкете и гласа издајника у парламенту 2007 године, народ никад није био питан о томе на референдуму.

Ово се врло лако може десити и Србији ако не дође до пораста десних националних снага и буђења националне свести народа Србије.

Пише: Александар Балан, председник Уније Банатских Румуна Србије