Летонске власти настављају да предузимају кораке којима маргинализују руску мањину у тој земљи, саопштило је данас Mинистарство спољних послова Русије.

– Дубоко жалимо због одлуке коју је летонски Уставни суд донео 23. априла по тужби у вези са изменама и допунама закона о образовању коју је предложила партија Хармони у јулу 2018. године – наводи се у саопштењу министарства, преноси ТАСС.

Руско министарство спољних послова истакло је да је Суд признао реформу образовања, „која је заправо усмерена на елиминацију двојезичних школа“, које су у складу са Уставом земље и другим законима, и да је „ова погрешна пресуда коначна и против ње се не може уложити жалба“.

– Изненађујуће је да литвански Уставни суд посматра настојања националних мањина да очувају свој језик и културу као проблем, а не као њихово право. Суд је дао приоритет мишљењу летонског Министарства иностраних послова и Омбудсмана за људска права, игноришући легитимне интересе ученика и њихових родитеља – додаје се у саопштењу.

– Таквом одлуком, која је у складу са литванском антируском политиком, власти ове земље су показале отворено непоштовање бројних препорука за побољшање стања у области образовања. Заправо, они упорно предузимају кораке за маргинализацију дела становништва које говори руским језиком – закључило је руско министарство.

Оставите Коментар