Турски борбени тенкови су 23. децембра поподне гранатирали град Ајн Ису у северном делу сиријске Раке. Тенкови су испаљивали разарајуће противтенковске гранате на периферију града, вероватно гађајући положаје Сиријских демократских снага (СДФ). Медија центар Ројава поделио је фотографије неколико граната које нису успеле да експлодирају.

Турске снаге су прошле недеље покренуле копнени напад на положаје СДФ у близини Ајн Исе. Напад је доживео потпуни неуспех. Међутим, постоје извештаји о припреми већег напада. Турске снаге покушавају да заузму Ајн Ису како би пресекле аутопут М-4, кичму транспорта на североистоку Сирије. Аутопут повезује Хасаку, Раку и Алепо.

Руска војна полиција, која има координациони и оперативни центар у Ајн Иси, сада појачава своје трупе у граду и на периферији. Према Сиријској опсерваторији за људска права (СОХР) са седиштем у Лондону, 24. децембра у Ајн Ису је стигао конвој од најмање 22 руска војна камиона. Kамиони су носили логистику и војну опрему.

Русија наводно врши притисак на СДФ да Ајн Ису и њену периферију преда владиним снагама како би спречила нови турски напад на град. Распоређивање нових појачања може бити знак приближавања таквом договору.

Оставите Коментар