Амерички војни извори тврде да руски торпедо „кањон“ може да збрише цели град са лица Земље. Реч је о аутономним подводним торпедима наоружаним нуклеарним бојевим главама

Принтскрин/Фотомонтажа
Принтскрин/Фотомонтажа

Према подацима ЦИА, „кањон“ може да произведе огромну нуклеарну експлозију и радиоактивним таласом контаминира већи дио територије САД.

Овај ударни торпедни систем има домет од најмање неколико хиљада километара.

Хипотетичка експлозија бојевог пуњења које ће носити крстарећи торпедо „кањон“ приближно је за 250 пута јача од експлозије која је 1945. године сравнила са земљом јапански град Хирошиму.

– Детонација овог монструма може да збрише комплетну популацију једног града, укључујући и становништво из предграђа у његовом залеђу – тврди војни аналитичар Марк Шнајдер.

Већина информација о торпеду „кањон“ још није потврђена и око овог пројекта и даље кружи много непроверених и сензационалистичких гласина.

Руски државни медији пренели су податак да ће „кањон“ поседовати термонуклеарну бојеву главу незамисливе снаге – од чак 100 мегатона.

Запад је први пут сазнао за овај пројекат 2015. године, када је ТВ камера „случајно“ снимила документ на столу испред руских генерала. Реч је о систему „статус шест“.

Западне војне аналитичаре озбиљно забрињава све већа нуклеарна, али и конвенционална моћ руске војске, која сваким даном постаје све јача.

Едвард Гејст, који важи за стручњака када је ријеч о Русији и долази из аналитичког центра групе „Ранд“, сматра да се ово „цурење“ података од прије три године није догодило случајно.

Русија је забринута због повећаних америчких амбиција у изградњи противракетног штита и на овај начин је хтела да упути јасну поруку да постоје и друге могућности да на одређену мету буде испаљен нуклеарни потенцијал.

Америчка новинска кућа „Вашингтон фри Бејкон“ изнела је податак да је Русија овај торпедо тестирала још крајем 2015. године.

Међутим, то све може бити и обична политичка игра, сматра Ханс Кристенсен из Федерације америчких научника.

Администрација америчког председника Доналда Трампа жели да за унапређење атомског потенцијала издвоји што више новца, а најновија опасност по САД само ће додатно аргументовати њихове планове о унапређењу стратешке компоненте америчке војске, сматра он, а преносе медији у САД.

Осим торпеда „кањон“, посебно занимање на Западу изазивају нове руске ракете „авангард“, које ће носити минијатурне нуклеарне бојеве главе, наводи Руска реч.

Погледајте и 10 најбољих руских оружја!

Извор: informer.rs

--