„Цурење“ тајних докумената из Пентагона су прилично интересантна, и дубоко се проучавају и анализирају, рекао је Дмитриј Песков, прес-секретар председника Русије Владимира Путина.

– „Цурења“ су прилично интересантна, све се проучава, анализира, и о њима се нашироко расправља – рекао је Песков новинарима.

Коментаришући наводе о умешаности Русије у ова „цурења“, Песков је рекао да је тенденција да се за све окриви Русија „уобичајена болест“.

– Не, не могу то да коментаришем ни на који начин, ви и ја знамо да је то, у ствари, таква тенденција да се за све и увек и свуда окривљује Русија и да се све сваљује на Русију, али ово је тако честа болест. Тако да нема шта да се коментарише – рекао је он новинарима.

У четвртак је објављено да Пентагон истражује цурење материјала који описују стање украјинских трупа и планове САД и НАТО-а да их ојачају на друштвеној мрежи Дискорд.

„Њујорк тајмс“ је приметио да се документи, датирани почетком марта, дистрибуирају и на „руским провладиним Телеграм каналима“.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков је, одговарајући на питање о цурењу, рекао да Руска Федерација не сумња да су САД и НАТО директно или индиректно умешани у сукоб.

Истовремено, Ројтерс, позивајући се на неименоване америчке званичнике, тврди да САД нису искључиле да би документи који су доспели на мреже могли бити фалсификовани.

Ипак, у петак је канцеларија Владимира Зеленског саопштила да је сам Зеленски на састанку штаба врховног команданта разговарао о питањима спречавања цурења информација о плановима украјинских трупа.

Си-Ен-Ен је раније известио да је цурење поверљивих докумената Пентагона дубоко узнемирило америчке званичнике, који страхују да би ситуација могла да угрози изворе и поткопа важне међународне односе.

Оставите Коментар