Према његовим речима, формирање потпуно развијених оружаних снага на Kосову озбиљно ће повећати могућност избијања још једног насилног сукоба у региону

Представник Русије у ОЕБС-у Александар Лукашевич изјавио је да је одлука Приштине о трансформацији Kосовских безбедносних снага у војску незаконита и да се мора отказати, а истовремено је истакао да Русија дели забринутост Србије с тим у вези.

– Убеђени смо да незаконита одлука владе у Приштини која, иначе, противречи чак и уставу такозване Републике Kосова, мора сместа бити отказана. Позивамо западне покровитеље Приштине да се за то заложе – рекао је Лукашевич на седници Сталног савета ОЕБС-а у Бечу, преноси данас Тас с

Према речима руског изасланика, уколико се у дело спроведу планови о оснивању такозване косовске војске, онда – у складу са одредбом 9б Резолуције 1244 Савета безбедности УН – KФОР мора предузети хитну и довољну акцију како би се демилитаризовале и расформирале било какве оружане групе косовских Албанаца.

– Пакет предлога закона о трансформисању Kосовских безбедносних снага у „оружане снаге“, а који је косовска скупштина усвојила 14. децембра, представља грубо кршење Резолуције 1244 Савета безбедности, као и претњу по мир и стабилност на Западном Балкану – истакао је руски дипломата.

Формирање „косовске војске“, нагласио је Лукашевич, подрива дуготрајне међународне напоре да се реши косовско питање и онемоћава компромис између Београда и Приштине на међусобно прихватљивој основи.

Према његовим речима, формирање потпуно развијених оружаних снага на Kосову озбиљно ће повећати могућност избијања још једног насилног сукоба у региону.

С обзиром на, како је навео, непријатељска антисрпска осећања у влади косовских Албанаца и свакодневне операције јединица косовске специјалне полиције у областима насељеним Србима на северу региона, прилично је јасно против кога ће „војска Kосова“ бити формирана.

– Ово је још једна епизода застрашивања косовских Срба, које се дешава у контексту етничког чишћења – рекао је Лукашевич.

Према његовим речима, сасвим је јасно да је нова провокација владе у Приштини подстакнута „неодговорним покровитељством САД и ЕУ“.

– Вашингтон је подржао формирање „оружаних снага“ Kосова, традиционално игноришући своје међународне правне обавезе и мишљење многих својих савезника у НАТО-у – рекао је руски представник.

Истакао је да је Русија разочарана „лоше дефинисаним ставом“ Европске уније.

– Чињеница да је Брисел склон да зажмури пред било каквим кршењем међународног права и споразума са Србијом постаје све очигледнија. То у потпуности дискредитује напоре посредовања ЕУ, која сноси значајан део одговорности не само за застој у процесу нормализације односа Београда и Приштине, већ и за могуће последице милитаризације Kосова. Заправо, сада смо сведоци тоталног неуспеха посредничких напора ЕУ – рекао је Лукашевич.

Он је закључио да ће косовски преседан свакако имати опасан ефекат на ситуацију у другим зонама сукоба и да, ма колико напора улагали покровитељи Приштине, Kосово никада неће постати „посебан случај“.